Polisen har inte fått anmälningar om sammankomster i Åbo på självständighetsdagen

Polisinrättningen i Sydvästra Finland har inte fått en enda anmälan om allmänna sammankomster i Åbo på självständighetsdagen. Bild: Mikael Piippo/SPT

Studenternas fackeltåg till Åbo begravningsplats är inställt i år. Representanter för studerandeorganisationerna kommer dock att besöka begravningsplatsen för att lägga kransar vid hjältegravarna.

Fram till fredagsmorgonen hade polisen inte fått en enda anmälan om allmänna sammankomster i Åbo på självständighetsdagen. Det säger kommissarie Harri Aaltonen vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Aaltonen påpekar att anmälan om en allmän sammankomst ska lämnas in senast 24 timmar innan sammankomsten ordnas. Således är det ännu möjligt att skicka anmälningar om sammankomster på självständighetsdagen.

–  Oftast lämnas anmälan in i god tid före deadline. Det ligger både i arrangörernas och i polisens intresse att anmälan lämnas in tidigt så att vi har tid att planera hur vi tryggar säkerheten och ser till att allt löper smidigt, säger Aaltonen.

Allmänna sammankomster förbjuds eller begränsas

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland beslöt i onsdags att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Egentliga Finland på grund av coronaviruspandemin. Om arrangören kan garantera säkerheten i enlighet med de instruktioner som Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gett får sammankomster med högst 10 deltagare ordnas inomhus och sammankomster med högst 20 deltagare ordnas utomhus.

Kommissarie Joonas Tikka vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland hoppas att polisen inte blir tvungen att ingripa i sammankomster på självständighetsdagen.

–  Polisen gör alltid en egen bedömning av läget och varje situation behandlas för sig. Polisens förhoppning är att medborgarna följer de rekommendationer och bestämmelser som är i kraft för tillfället.

Studenternas fackeltåg inställt

Åbo universitets studentkår meddelade i onsdags att Åbostuderandenas traditionella fackeltåg till hjältegravarna på Åbo begravningsplats ställs in. Studenternas fackeltåg är en gemensam självständighetsdagstradition för Åbo universitets studentkår, Åbo Akademis Studentkår och studerandekåren vid Åbo yrkeshögskola.

Trots att fackeltåget ställs in kommer representanter för studerandeorganisationerna att besöka begravningsplatsen på självständighetsdagen för att lägga kransar vid hjältegravarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning