Polisen har inlett förundersökning om tre riksdagsledamöter – misstänkta för hets mot folkgrupp

Juha Mäenpää, Päivi Räsänen och Hussein al-Taee utreds av polisen. Bild: Lehtikuva/HBL-arkiv

Förundersökningarna kring riksdagsledamöterna Hussein al-Taee (SDP), Päivi Räsänen (KD) och Juha Mäenpää (Sannf) har alla inletts.

Helsingforspolisen meddelade på fredagen att förundersökning inletts för alla de tre riksdagsledamöter vars uttalanden lett till masstanke om hets mot folkgrupp.

Hets mot folkgrupp definieras i strafflagen med att man offentligt sprider en åsikt eller något annat meddelande "där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna".

De tre fallen är olika, men samtliga misstänks för hets mot folkgrupp.

I fallet Päivi Räsänen (KD) hade hon i juni publicerat ett meddelande på Twitter där hon signalerade att Pride-evenemanget gör synden och skammen till föremål för stolthet.

Räsänen fick på fredagen veta att en förundersökning inletts kring hennes tweet, och hon sände ut ett pressmeddelande där hon skriver att hon är "förbluffad" och att brottsutredningen "går in på yttrandefriheten".

– Jag ser inte att jag gjort mig skyldig till något brott. Udden var riktad mot den egna kyrkan, inte mot någon folkgrupp, skriver Räsänen, och hänvisar till att hon i samma tweet ifrågasatte den evangelisk-lutherska kyrkans Pride-samarbete.

Hussein al-Taee (SDP) skrev i olika Facebookinlägg åren 2011-12 meddelanden som brottsanmälts som antisemitiska och homofobiska. Polisen utreder nu om de misstänkta brotten ska anses vara föråldrade, eller om man också kan räkna in hela den tid meddelandena hängde kvar på nätet.

I fallet Juha Mäenpää (Sannf) handlar det om ett muntligt inlägg i riksdagen, där han talade om "bekämpning av främmande arter" i ett sammanhang som handlade om asylsökande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning