"Polisen har haft en lugn natt" – händer det ingenting på Åland?

Maria Hoikkala, polismästare på Ålandspolisen, säger att kommunikationen mellan polis och redaktioner för polisen närmare folket. Bild: Nya Åland/Jonas Edsvik

Ålandspolisen är bland de flitigaste polisstationerna att skicka ut pressmeddelanden till redaktioner i Svenskfinland. Om ni undrar varför ni sällan får läsa dem, är det för att de kan handla om får som gått vilse och unga par som hånglar i felparkerade bilar.

Samarbetet mellan polishus och medier har alltid varit grundbulten i rapportering om brott.

Förr i världen traskade en reporter över gatan för att fråga om nattens händelser. Sedan kom perioden då man ringde polisen, eller mejlade, och fick svar av en stressad tjänsteman som faktiskt hade en massa annat att stå i.

Det var innan Ålandspolisen lanserade sin nya mediestrategi. Nu skickar man självmant över utförliga rapporter från fredens öar, som Åland – på förekommen anledning – kallas. Vi tackar och tar emot, men publicerar sällan informationen.

Det ska vi gottgöra här och nu.

1 juli 2018 06:43: "Brinnande sko på trafikmärke, någon hade hängt en sko över ett trafikmärke i Mariehamn och tänt eld på den. Ett litet tips är att behålla skona på fötterna och tänd inte eld på dem, kan vara svårt att förstå men nu är det förklarat."

20 juni 2018 06:19: "Polisen har haft en lugn natt."

19 juni 2018 17:58: "Vid 12-tiden inkom anmälan om att ett mindre sällskap eldade i Tullarnas äng, anmälaren hade förklarat för dem att det råder brandvarning och att det är förbjudet att elda i Tullarnas äng. Trots detta fortsatte de elda, patrull till platsen som förklarade spelreglerna och sällskapet släckte frivilligt den lilla brasan med sina inköpta drycker."

17 juni 2018 06:08: "En mopedbil som stoppades kunde konstateras ha gjort ändringar i konstruktionen av fordonet. Åtgärdades av polis på plats. Föräldrar bör minnas att man har ansvar för sina barn och det kan finnas skäl att provköra eller fråga om skicket på deras fordon."

16 juni 2018 18:30: "Ett antal får hade under morgonen tagit sig ut från sin hage i Mariehamn. Polisen kunde tillsammans med förbipasserande och djurens ägare ledsaga fåren tillbaka till hagen igen."

12 juni 2018 18:30: "Polisen har haft en lugn dag.

Dock meddelades det från personal till ett äldreboende att de kunde höra några människor gräla högljutt en bit från boendet och var oroliga att någon kunde gå illa. Polisen kunde lokalisera platsen för grälet, men det visade sig vara ett teatersällskap som övade på att gräla."

15 juni 2018 06:18: "Åter en lugn natt men folk och fordon i farten. Sommaren är här!

Polisen kallades till Getavägen i ottan där en bil stannats olämpligt. Polispatrull på plats kunde misstänka att lite kuttrasju föregicks och fick paret att söka en ny, mer trafiksäker parkering."

30 april 2018 18:02: "Polisen i Nyköping har inför valborg gjort reklam på deras Instagramkonto för deras rum där man kan få övernatta ifall man har firat valborg lite för hårt, och Ålands polismyndighet kan berätta att man erbjuder samma service som de. Vi erbjuder också en liten etta utan kök, och har likt dem sommargula madrasser som man kan få sova på ifall man t.ex. skulle ha druckit för mycket alkohol. Ta det lugnt med alkoholen under valborgsfirandet så slipper vi träffas under sådana tråkiga omständigheter."

Polismästaren: "Vi vill komma närmare människorna"

Den 15 juni visste Ålandspolisen berätta att sommaren är här och med den även sommarkänslorna:

"Polisen kallades till Getavägen i ottan där en bil stannats olämpligt. Polispatrull på plats kunde misstänka att lite kuttrasju föregicks och fick paret att söka en ny, mer trafiksäker parkering."

Inför valborg erbjöd sig polisen att inhysa dem som supit sig redlösa:

"Vi erbjuder också en liten etta utan kök, och har likt dem (polisen i Nyköping i Sverige red. anm.) sommargula madrasser som man kan få sova på ifall man t.ex. skulle ha druckit för mycket alkohol."

Maria Hoikkala är polismästare på Åland och menar att den aktiva kommunikationen har ett syfte.

– Att vara polis är ett serviceyrke. Vi finns till för folket. Så vi hoppas att en flitig rapportering ska bidra till att vi kommer närmare allmänheten, säger Hoikkala.

Hon tillägger att rapporteringen är en skyldighet, inte ett val som Ålandspolisen gör själv. Polisen ska dessutom följa Polisstyrelsens handbok om kommunikation, samt rådande lagar, när man berättar om sina uppdrag. Man kan skriva lättsamt, men syftet är att informera och väcka diskussion.

– Sen är ju Åland ett litet samhälle, så vi måste även beakta integritet på ett annat sätt än i storstäder. Ingen får känna sig utpekad i pressmeddelandena, säger Hoikkala.

Vad svarar du till de läsare som tycker att ni inte har någonting att göra?

– Varje arbetsdag är fylld med en lämplig mängd arbetsuppgifter. Det är ytterst sällan vi inte har något att rapportera om, säger Hoikkala.

Polismästare Hoikkala säger att det går bra för Ålandspolisen.

– Den frihet vi har här på Åland att själva kunna planera vår verksamhet är värdefull. Vi har möjlighet att göra mycket förebyggande arbete, till exempel besöka dagis och skolor.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning