Polisen har förhört 300 om explosionen i Linköping – nu utreds samband med tidigare explosion

En explosion orsakade förödelse i Linköping den 7 juni. Bild: Jeppe Gustafsson/AFP-Lehtikuva

Polisen har hållit över 300 förhör och fått in ett hundratal tips om explosionen i Linköping den 7 juni, enligt förundersökningsledaren Daniel Axelsson.Ett samband undersöks med en explosion två dagar tidigare.

Utöver förhören har föremål tagits i beslag och ett antal övervakningsfilmer analyseras.

– Vi har fått en hel del intressanta uppgifter som vi arbetar vidare med, men vi har ingen möjlighet att i dag gå ut med vad de här uppgifterna handlar om, säger spaningsledaren John Skoog på en presskonferens.

Polisen efterlyser också iakttagelser i samband med en explosion två dagar tidigare.

– Vi är intresserade av alla iakttagelser i det här området, av en explosion den 5 juni vid 18-tiden. Vi utreder om det finns något samband mellan explosionen den 5 juni och den 7 juni, säger Skoog.

Han vill inte närmare gå in på detaljer om explosionen den 5 juni, hur stor den var eller vilka skador den orsakade.

Polisen kan fortfarande inte säga vad som låg bakom explosionen i fredags, utan hänvisar till den utredning som pågår.

– Vi väntar på svar från Nationellt forensiskt centrum och har fått en del preliminära resultat som kan ge viss vägledning.

Polisen arbetar efter flera olika hypoteser och vill inte låsa sig vid någon teori.

Den preliminära brottsplatsundersökningen visar att explosionen skett vid ett cykelskjul. Polisen önskar fortfarande komma i kontakt med personer som sett en cykel med låda framtill i området.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning