Polisen haffar ouppmärksamma bilister nästa vecka

Polisen haffar ouppmärksamma bilister som använder mobiltelefon under körning nästa vecka.Bild: SPT/Ari Sundberg

Polisen intensifierar övervakningen av trafiken på olika håll i landet nästa vecka. Oaktsam användning av mobiltelefon under körning står i fokus för operationen.

Enligt polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen beror bristande uppmärksamhet vanligen på att man knappar på telefonen eller talar i telefonen under körning.

– Föraren får inte använda mobiltelefon under körning så att han håller den i handen. Det är också förbjudet att knappa på telefonen då bilen står på körbanan och föraren väntar på trafikljus, påminner Kallio.

Polisens övervakning infaller den 17-21 september. Operationen genomdrivs i samarbete med det europeiska trafikpolisiära nätverket Tispol som leder en kampanj med devisen En dag utan dödsfall på Europas vägar.

Enligt Europeiska kommissionen står ouppmärksamhet i trafiken för 10-30 procent av alla europeiska trafikolyckor.

Polisens övervakning nästa vecka kontrollerar också användningen av säkerhetsbälte. Enligt uppgifter från undersökningskommissioner skulle var tredje som omkommit i trafiken kunnat räddas genom användning av säkerhetsbälte.

– I synnerhet på baksätet i personbilar och framsätet i skåpbilar är det många som försummar användningen av säkerhetsbälte fortfarande, säger Kallio.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33