Polisen gjorde husrannsakan hos HS-journalist som skrev om underrättelsedokumenten

Den avslöjande artikeln i Helsingin Sanomat publicerades i lördags.Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Enligt Helsingin Sanomat ringde reportern till brandkåren på söndagskvällen, eftersom det började ryka när hon hamrade sönder hårdskivan på en dator. Brandkåren kom i sällskap med polis – som snabbt kallade på förstärkning.

I lördags publicerade Helsingin Sanomat uppgifter ur försvarets hemliga underrättelsedokument, vilket har orsakat kraftiga reaktioner. Många tycker att tidningen har skadat Finlands intressen, medan andra anser att det handlar om yttrandefrihet och korrekt journalistik. Huvudstaben har bett Centralkriminalpolisen utreda läckan till tidningen.

På söndagseftermiddagen beslöt reportern Laura Halminen att förstöra hårdskivan med material kring artikeln med hjälp av en hammare, skriver Helsingin Sanomat i en artikel som publicerades tidigt på måndagsmorgonen. Halminen bor tillsammans med ett barn i skolåldern i centrala Helsingfors, och när det började ryka från datorn ringde hon brandkåren.

Brandkåren hade med sig polis, som kallade på förstärkning när det framgick vem Halminen var och vad hon sysslat med.

Det resulterade i en husrannsakan som enligt HS uppgifter höll på mellan 18.30 och 22.30. Halminen blev av med sin privata telefon, sin jobbtelefon, sin privata dator och pekplatta samt många minnesstickor. Enligt henne var det fyra poliser som sökte genom hennes bokhylla och spisfläkt, totalt tog de med sig 19 bevismaterial. Barnets rum undersöktes inte.

När Halminen sa att något var källskyddat material, förseglade poliserna det i påsar. Enligt henne var polisens uppförande sakligt.

– Genom att förstöra datorn ville jag försäkra mig om att källskyddet förverkligades, säger hon enligt HS.

Kaius Niemi, ansvarig chefredaktör för Helsingin Sanomat, är oroad för vad detta betyder för de finländska medierna.

– En husrannsakan hos en journalist, i synnerhet i denna omfattning, är helt exceptionellt i Finland som har profilerat sig som ett ledande land när det gäller pressfrihet, säger han enligt HS.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00