Polisen förutspår långa bilköer i Nyland på måndag

Polisen har inrättat över 30 kontrollstationer vid Nylands landskapsgränser. Långa bilköer är att vänta på måndag när pendlingstrafiken kör i gång. Bild: Catariina Salo/SPT

Trafiken kommer sannolikt att gröta till sig på måndag när pendlande arbetstagare rör sig över landskapsgränsen.

Enligt polisen är det svårt att förutse hur stor andel av de 70 000 pendlare, som i vanliga fall rör sig över landskapsgränsen, som väljer distansjobb på måndag. Polisen uppmanar alla som kan distansjobba att stanna hemma.

"Det går att påverka smidigheten på din arbetsresa. Försök undvika rusningstider och reservera mycket tid för resan om du nödvändigtvis måste ta dig till arbetsplatsen", säger överkommissarie Jere Roimu på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Den kollektivtrafik som går in och ut från Nyland kommer också att fördröjas på måndag. Polisen understryker att ett skriftligt intyg från arbetsgivaren underlättar bilfärden och påskyndar kontrollen vid vägspärrarna. En del av de stora infartsledernas körfält ska reserveras för tung trafik för att trygga frakten av varor, uppger polisen.

Trots att fritidsresorna över landskapsgränsen nu har stoppats har bilisterna tagit de nya bestämmelserna med ro.

"Det har varit lugnt vid vår kontrollstation. Folk har visat förståelse, god vilja och tacksamhet, bland annat genom att ge oss bullar och chokladstänger", skriver polisen i Egentliga Finland på söndagen på Twitter.

Begränsningen av trafiken till och från Nyland trädde i kraft vid midnatt mellan fredagen och lördagen. Polisen och Försvarsmakten övervakar trafiken vid cirka 30 kontrollpunkter på olika håll i Nyland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning