Polisen förbereder sig inför knivdådets årsdag: "Ingen orsak till oro"

Den plats på torget i Åbo där knivattacken utfördes, fylldes snabbt av blommor och ljus. Bild: Moment/Robert Seger

Åtminstone tre demonstrationer ordnas i Åbo lördagen den 18 augusti, då det gått ett år sedan terrordådet. Polisen anser att det bästa sättet att hedra minnet av knivattackens offer är att inte ge plats åt populistiska agendor.

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har redan tidigare meddelat om en "protest mot nedmonteringen av yttrandefriheten i Finland" i Åbo. Förutom den ordnas åtminstone två andra demonstrationer eller åsiktsyttringar i staden under knivattackens årsdag.

Ett av evenemangen går under namnet Åbo utan nazister och beskriver sig som en fredlig motdemonstration för att uttrycka att högerextremistiska och våldsbejakande grupperingar inte är välkomna i staden. Joonas Jormalainen är en av arrangörerna och han uppger att målet är att samla ihop så många människor som möjligt.

– Budskapet är att vi motsätter oss NMR:s demonstration. Vårt evenemang har väckt ett rätt så stort intresse och på vår Facebooksida har cirka 1 200 personer meddelat att de deltar eller är intresserade av demonstrationen, säger Jormalainen och tillägger att demonstrationen uppmärksammats också i andra storstäder i landet.

– Huvudsakligen har bemötandet varit positivt men vi understryker att poängen absolut inte är att ordna en fysisk konfrontation med NMR utan att på ett fredligt sätt visa att vi anser att organisationen utgör ett hot mot samhällsordningen och att deras politik strider mot de mänskliga rättigheterna.

Förutom NMR och antirasisterna ska också den andliga tv-kanalen TV7 ordna ett evenemang i Åbo den 18 augusti. Evenemanget heter Livets marsch (Elämän marssi) men det är oklart om marschen har någon direkt koppling till Åbodådets årsdag eller om datumet bara råkar sig vara en slump. Enligt evenemangets beskrivning är avsikten att finna botgörelse från antisemitism, likgiltighet och tigande. HBL lyckades inte nå arrangörerna för kommentar.

Biträdande polischef Teijo Ristola vid Sydvästra Finlands polis säger att det i sig inte är på något sätt avvikande att olika evenemang ordnas i Åbo, framför allt under sommarhelgerna.

– Polisen ser till att händelserna som ordnas i staden inte stör den vanliga vardagen, säger Ristola.

I enlighet med Åbo stads beslut önskar han att medierna inte gör en stor sak av årsdagen utan minns offren på ett stillsamt och lugnt sätt. Vad kommer till eventuella demonstrationer och åsiktsyttringar i staden under årsdagen ser Ristola att det inte finns några orsaker till oro.

– Om vi ser på attacken och hur polisen hanterade det så varför skulle vi inte klara av det här precis lika bra. Vi ska inte ge utrymme åt populister som har sina egna agendor. Jag vill inte marknadsföra deras budskap. Det som vi vill säga till allmänheten är att läget är bra, säger Ristola.

Enligt Ristola varierar sätten hur polisen förbereder sig och vilka resurser som utses till olika evenemang men det främsta syftet är att allmänheten har det bra och trevligt att vara i staden.

– Vi har fått utbildning, resurser och verktyg och med hjälp av dem kommer vi att klara av helgen.

Läs också:

Nazistiska NMR växer också i Finland

Nazistiska motståndsrörelsen har slagit rot i Dalarna – starka kopplingar till Finland

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning