Polisen förberedd på att ta emot återvändande IS-familjer

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att polisen är förberedd om kvinnorna och barnen som befinner sig på al-Hol-lägret i Syrien återvänder till Finland. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Polisstyrelsen medger att man under flera månader arbetat på en beredskapsplan som gäller om kvinnorna och barnen i al-Hol-lägret återvänder till Finland.

Polisen är förberedd på att personer återvänder till Finland från lägret al-Hol, meddelar Polisstyrelsen på torsdagen. Polisen har under flera månader arbetat på en beredskapsplan. I planen beaktar man de utmaningar som återvändarna eventuellt innebär för den inre säkerheten.

– Polisens uppgift är att ingripa i alla eventuella säkerhetsrisker som återvändandet medför i Finland, vare sig det gäller de som återvänder, deras närmaste krets eller andra aktörer, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Frågan om kvinnorna och barnen som befinner sig i al-Hol-lägret har väckt mycket uppmärksamhet på sistone. Ursprungligen reste kvinnorna till Syrien för att delta i terrororganisationen Islamiska statens (IS) verksamhet. De och deras barn hamnade på lägret efter att IS besegrades.

– Jag har tidigare konstaterat att jag inte känner till innehållet i Utrikesministeriets planer för att hämta finländarna som befinner sig i al-Hol. Polisstyrelsen har inte heller fått någon officiell begäran om handräckning eller annan begäran från Utrikesministeriet. Polisstyrelsens experter har givetvis varit med i planeringen under Utrikesministeriets ansvar.

Bland annat Yle och Helsingin Sanomat har hänvisat till ett dokument som förberetts i Polisstyrelsen och som undertecknats av polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Enligt Polisstyrelsen är det fråga om en konfidentiell plan för polisens egen beredskap.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning