Polisen förberedd på att ta emot återvändande IS-familjer

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att polisen är förberedd om kvinnorna och barnen som befinner sig på al-Hol-lägret i Syrien återvänder till Finland. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Polisstyrelsen medger att man under flera månader arbetat på en beredskapsplan som gäller om kvinnorna och barnen i al-Hol-lägret återvänder till Finland.

Polisen är förberedd på att personer återvänder till Finland från lägret al-Hol, meddelar Polisstyrelsen på torsdagen. Polisen har under flera månader arbetat på en beredskapsplan. I planen beaktar man de utmaningar som återvändarna eventuellt innebär för den inre säkerheten.

– Polisens uppgift är att ingripa i alla eventuella säkerhetsrisker som återvändandet medför i Finland, vare sig det gäller de som återvänder, deras närmaste krets eller andra aktörer, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Frågan om kvinnorna och barnen som befinner sig i al-Hol-lägret har väckt mycket uppmärksamhet på sistone. Ursprungligen reste kvinnorna till Syrien för att delta i terrororganisationen Islamiska statens (IS) verksamhet. De och deras barn hamnade på lägret efter att IS besegrades.

– Jag har tidigare konstaterat att jag inte känner till innehållet i Utrikesministeriets planer för att hämta finländarna som befinner sig i al-Hol. Polisstyrelsen har inte heller fått någon officiell begäran om handräckning eller annan begäran från Utrikesministeriet. Polisstyrelsens experter har givetvis varit med i planeringen under Utrikesministeriets ansvar.

Bland annat Yle och Helsingin Sanomat har hänvisat till ett dokument som förberetts i Polisstyrelsen och som undertecknats av polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Enligt Polisstyrelsen är det fråga om en konfidentiell plan för polisens egen beredskap.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning