Polisen: Ett stort tack till alla finländare för lugn valborg

Polisen uppger sig vara överraskade men glada över hur lugnt finländarna firat valborg i år. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Valborgsmässoafton och första maj gick lugnt till i hela landet. Polisen berömmer allmänheten.

Det har varit ovanligt få människor på allmänna platser och som regel i små grupper. Hittills har inga förbjudna allmänna tillställningar eller möten observerats i ett enda av polisdistrikten.

Även restaurangerna har följt begränsningarna, skriver polisen i ett pressmeddelande.

I enstaka fall har polisen ingripit i vistelse på allmänna platser genom anvisningar och uppmaningar. Endast i samband med ett fåtal sammankomster har polisen ingripit med stöd av ordningslagen.

– Enligt de uppgifter vi fått har det varit väldigt få larmuppdrag jämfört med i fjol. Antalet larmuppdrag har varit lågt för att vara första maj. Larmuppdragen har i exceptionellt hög grad varit i hemmen och handlat främst om oljud och störande beteende, säger polisinspektör Ari Järvenpää vid Polisstyrelsen.

Polisen: Ett stort tack till alla finländare

Enligt polisen har allmänheten, under både valborgsmässoafton och första maj, på ett berömvärt sätt följt begränsningarna som gäller under undantagstillståndet liksom myndigheternas uppmaning att fira valborg hemma.

– Det har rentav överraskat oss hur lugn valborgshelgen varit. Det är fint att se att människorna har tagit till sig rekommendationerna och följer dem. Ett stort tack till alla finländare för att ni har agerat ansvarsfullt, säger Järvenpää.

Uppgifterna bygger på den information som fanns tillgänglig klockan 16 på fredagen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning