Polisen: Dina personuppgifter hör inte hemma i papperskorgen! – Så skyddar du dig mot identitetsstölder

Överväg noga på vilka sajter du sparar dina personuppgifter och hurdana uppgifter du överlåter till sajten, säger polisen. Bild: HBL-arkiv/Max Nyberg

Bedragare har en hel arsenal av olika metoder för att stjäla identiteter. Här listar vi några tips om hur du kan skydda dig mot lurendrejare.

Identitetsstöld har varit en separat brottsbeteckning sedan 2015. Kriminalkommissarie Markku Vornanen vid Tavastlands polisinrättning säger att antalet identitetsstölder som kommit till polisens kännedom enbart i Tavastland ökat från 169 år 2016 till 471 i fjol. Vornanen misstänker att trenden är likadan också i andra delar av landet.

– Som brottstyp är identitetsstölden ung, något som också kan öka antalet anmälningar eftersom medborgarna har den nya brottstypen i färskt minne.

För identitetsstöld döms en person som i bedrägerisyfte utan tillstånd använder en annan persons identitetsuppgifter. Brottet är ett målsägandebrott, det vill säga polisen utreder brottet endast om den målsägande kräver att gärningsmannen straffas. Straffet är i så fall böter.

Gärningsmannen kan dömas till böter om gärningen orsakat ekonomisk förlust eller annan skada för den målsägande. Till annan skada räknas bland annat om utredningen av fallet är arbetskrävande eller upptar mycket av den målsägandes tid.

Här räknar vi upp några av polisens tips på hur man kan skydda sig mot identitetsstölder:

1. Inga personuppgifter i papperskorgen

Det bästa sättet att skydda sig mot identitetsstölder är naturligtvis att sköta om sina personuppgifter på ett sådant sätt att de inte hamnar i fel händer.

– En grundläggande säkerhetsåtgärd är att inte kasta papper med känslig information i pappersinsamlingen. Husbolagets skräptunna är inte rätt plats för dina personuppgifter, säger Vornanen.

Innan man slänger papper som innehåller personuppgifter i papperskorgen, ska känslig information avlägsnas. Det kan man göra till exempel med en dokumentförstörare, tipsar Vornanen.

– Genom att trasa sönder pappren gör man det i varje fall mycket svårare för någon att missbruka informationen.

2. Håll koll på datasäkerheten

I vårt digitala samhälle är det också viktigt att skydda sina datorers och smarttelefoners informationssäkerhet.

– Var och en av oss använder sig av informationsteknologi (internet, datorer, smarttelefoner) varje dag – om inte varje stund. Det är all anledning att hålla sina apparater skyddade, säger Vornanen

Man ska också gärna ha koll på vilka sajter man besöker och hur de behandlar den information som man ger dem.

– Det har visat sig att personlig information kan skickas till alla möjliga ställen, även från mycket kända företags sajter.

Brott av den här typen begås ofta av en liten grupp vaneförbrytare.

3. Sociala medier

Vornanen påminner om att alla nu och då borde ta sig en funderare över hur de beter sig i sociala medier.

– Genom att slarvigt dela information på sociala medier kan man utsätta sig för identitetsstöld.

En brottsling kan alltså uppträda på internet med en stulen identitet och i offrets namn skriva artiklar eller ställningstaganden i sociala medier. I sådana fall kan det också handla om identitetsstöld, eller åtminstone ärekränkning.

– Överväg noga på vilka sajter du sparar dina personuppgifter och hurdana uppgifter du överlåter till sajten, säger Vornanen.

Metod för bedrägeri

Tidigare, innan lagen om identitetsstölder trädde i kraft, har den här typen av brott utretts som bland annat ärekränkningar eller som spridning av information som kränker privatlivet. Typiskt är att identitetsstölder utreds i samband med bedrägeribrott där identitetsstölden är en del av brottsmetoden.

– Det är inte ovanligt att en hel härva av bedrägerier nystas upp med en gång då en identitetsstöld uppdagas. Brott av den här typen begås ofta av en liten grupp vaneförbrytare, säger Vornanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning