Polisen utreder om det skett ett sexualbrott på Ruisrock – "Det handlar om en oklar situation"

Bild: Lehtikuva/Ville-Veikko Kaakinen

Polisen utreder om det finns skäl att misstänka att det skett ett sexualbrott på festivalen Ruisrock i Åbo.

Polisen utreder om det skett ett sexualbrott på musikfestivalen Ruisrock under natten mellan lördag och söndag. Utredningen gäller en händelse på festivalområdet i Runsala men polisens utredningsledare Juhani Malmberg är förtegen om detaljerna.

– Vi fick information om det här inifrån organisationen, vi hade poliser på plats på festivalen. Det handlar om en oklar situation och vi utreder nu om det över huvud taget hänt något och vad som i så fall hänt, säger Malmberg.

Polisen skickade på måndagen ut ett pressmeddelande där det stod att festivalen förlöpt lugnt och att inga allvarliga brott eller olyckor skett. Redan på söndagen skrev ändå Åbo Underrättelser att polisen blivit underrättad om "ett oklart sexualbrott" på Ruisrock.

Enligt Malmberg är det alltför tidigt att tala om brott. Därför anser han att pressmeddelandet innehöll korrekt information.

– Man brukar allmänt taget inte informera om sådant här i ett så här tidigt skede.

Under helgen fick polisen några anmälningar om snatteri och misshandel, och stötte på fyra fall av narkotikabrott. Det lilla antalet narkotikabrott kan delvis bero på att polisen inte genomförde någon intensivövervakning med fokus på narkotika.

Festivalbesökarna klarade också av att ta sig bort från festivalområdet utan att det uppstod problem. Polisens arbetsuppgifter bestod till största delen av att hjälpa berusade ungdomar som inte klarade av att ta hand om sig själv eller som ville bråkas.

Ruisrock började på fredagseftermiddagen och slutade sent på söndagskvällen. Festivalen var slutsåld och hade enligt arrangörerna 105 000 besökare.

Artikeln har uppdaterats kl. 12.37 med uppgifter om eventuellt sexualbrott.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22