Polisen dementerar: Inrikesminister Ohisalo inte måltavla i planerat högerextremt brott

Centralkriminalpolisen dementerar MTV Uutisets uppgifter om att inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) skulle vara en av måltavlorna i ett brott som högerextrema planerat. Bild: Henri Forrs/SPT

Centralkriminalpolisen undersöker en "allvarlig och omfattande" brottshelhet med koppling till extremhögern.

Centralkriminalpolisen undersöker en brottshärva där en av de allvarligaste brottsmisstankarna gäller planering av grovt brott mot liv och hälsa. En del av personerna som är föremål för förundersökningen har högerextrema åsikter. Skjutvapenbrott är också en av brottsrubriceringarna.

Polisen fick nys om dessa misstänkta brott i samband med förundersökningen av ett annat brott.

MTV Uutiset rapporterade på fredagen att de misstänkta brotten riktar sig mot inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) och riksåklagaren Raija Toivainen. Uppgifterna baserade sig på tips mediehuset hade fått och på MTV:s egen research.

Nyheten väckte starka reaktioner, bland annat från statsminister Sanna Marin som kallade nyheten för "chockerande".

Men Centralkriminalpolisen gick sent på fredagskvällen ut med att det inte förekommer något konkret hot mot de personer som figurerat i offentligheten. "De är inte heller målsägande i undersökningshelheten", skriver Centralkriminalpolisen på Twitter.

Polisen skriver också att "helheten är allvarlig och omfattande" och att "den undersöks grundligt och i tätt samarbete mellan olika myndigheter".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning