Polisen bröt upp fest med 40 personer i Helsingfors

Poliser till häst i Brunnsparken under valborg. Bild: Timo Kari

För det mesta var firandet under valborgsmässoafton lugnt i huvudstadsregionen. Men i Helsingfors bröt polisen upp en fest.

Valborgsfirandet förflöt förhållandevis lugnt i Helsingfors under fredagen. Polisen känner till flera fall av misshandel.

– Jag skulle beskriva det som lite mera livligt än ett vanligt sommarveckoslut. Jämfört med valborgsmässoaftnar innan coronan så var gårdagen något lugnare. Vi känner inte till några allvarliga incidenter i Helsingfors, säger kommissarie Riko Korpela.

Polisen utrymde Brunnsparken klockan 23 och Sinebrychoffsparken klockan 24.

– Det var drygt tusen personer i Brunnsparken och Sinebrychoffsparken var full. Det började bli oroligt. Vi utrymde dem för att det inte skulle bli mer störningar. En del flaskor kastades.

Att de populära parkerna utryms var inte något ovanligt, snarare en rutinåtgärd på valborg.

– Så har man gjort så länge jag kan komma ihåg.

Under kvällens lopp hade polisen uppmanat firare, där för många personer finns i sällskapet, att hålla sig till restriktionerna.

– På småtimmarna avbröt polisen en inomhusfest i centrum där 40 personer befann sig. Man hade också tagit inträdesavgift. Det här gick emot möteslagen, som ger polisen befogenhet att tömma lokalen.

Firandet fortsätter i dag, på 1 maj. Polisen har förberett sig på flera demonstrationer.

"Valborg gick som den brukar"

I Esbo berättar kriminalkommissarie Sari Ryynänen att antalet utryckningar var fler i år jämfört med fjolårets valborg.

– Vi såg en tydlig ökning i utryckningar utomhus och sådana utryckningar som hade med berusning att göra. Troligtvis påverkar de uppluckrade restriktionerna vi har nu jämfört med fjolåret, säger hon.

Några anmälningar om allvarliga brott har inte kommit in. Däremot berättar Ryynänen om att cirka 50 ungdomar samlats i Vichtis-området.

– Där har vi instruerat dem och berättat om restriktionerna, säger hon.

Även i Esbo förbereder sig polisen för 1 maj-firandet.

– Vi patrullerar som normalt och håller utkik efter större samlingar.

I Vanda svarar kommissarie Asko Sartanen i telefon.

– Valborg gick som den brukar i Vanda. Vi hade lite fler utryckningar än vanligt.

Han berättar att polisen hade en egen övervakningsorganisation under gårdagen. Man samarbetade också tätt med socialmyndigheterna.

– Polisen vill vara där det händer. En sak som vi satsade på var de unga. Vi ville övervaka användningen av alkohol och droger. Och det behövdes.

Flera barnskyddsanmälningar gjordes. I hela polisens distrikt i östra Nyland hälldes även sammanlagt 40 liter alkohol ut.

– Det är rätt mycket.

Polisen fick också ingripa när en ungdom använde ett nödbloss.

– Det är inte frågan om några vanliga tomtebloss, nödbloss är väldigt farliga. Brandrisken är hög. Det är riskfyllt att använda dem om det står människor runt en.

Personen som använde nödblosset är nu misstänkt för ordningsförseelse, vilket ledde till ett ordningsbotsföreläggande.

Vandapolisen hade sammanlagt 45 utryckningar till hemmen. En del gällde våld i hemmet, men de flesta handlade om högljudda fester som störde grannarna.

– I en höghuslägenhet behöver du inte vara många personer på plats innan de andra invånarna i huset hör oljud.

Han konstaterar att nu under restriktionerna så firar folk hemma under högtiderna.

– I dag kommer vi att vara närvarande vid offentliga platser där det firas.

Över hundra ungdomsledare

Helsingfors stads ungdomstjänster var också ute och hjälpte unga under valborgsnatten.

Staden hade flera patruller på olika håll i staden för att erbjuda samtalsstöd eller annan hjälp mellan klockan 15 och 02 på natten.

Sammanlagt var 124 ungdomsledare och 68 personer från olika organisationer på plats, vilket var fler än någonsin tidigare.

– Vi har ökat insatserna varje år. Vi ville ha tillräckligt vuxna ute på stan ifall de unga tagit sig ut i stora grupper. Men allt förflöt lugnt, säger områdeschefen Heidi Hållman vid Helsingfors stad.

Olika undersökningar har visat att ungdomar mår dåligt just nu, och det ligger också bakom stadens storsatsning på valborgskvällen.

– Det är ett faktum att unga drabbats hårdare under coronan än andra. Det är många saker som vi inte känner till eftersom vi inte kunnat möta de unga ansikte mot ansikte. Det är spännande tider sedan då samhället öppnar. Vi bär på en viss oro.

Under lördagen fortsätter stadens ungdomsarbetare vara ute på stan, men nu med normal bemanning.

Staden samarbetar bland annat med Röda Korset, polisen, kyrkans Saapas-verksamhet, Stationens barn och med grannstäderna Vanda och Esbo.

Tusentals vid åstranden

I Åbo rapporterar polisen om att folkmassor samlades vid Åura å, och att valborgsfirarna såg ut att ha glömt reglerna om att hålla avstånd.

"Enligt polisens uppskattning var det som mest 3 000 personer på åstranden. Det förekom en del störningar, men polisen ingrep i dem genast", säger kommissarie Reijo Pennanen i ett pressmeddelande.

I Björneborg berättar myndigheterna att firandet gick lugnt. Men nödcentralen fick in en anmälning om medvetslösa ungdomar i 20-30-årsåldern.

De hade intagit en flytande drog, troligtvis GBL (gamma-butyrolakton). Tre medvetslösa ungdomar fördes till sjukhus.

Från Kuopio rapporteras det om ett dödsfall. Klockan 02.40 i natt gick ett larm om en drygt 20-årig man som låg på gatan på adressen Kulmakatu 8.

När räddningsverket kom fram visade det sig att mannen hade avlidit. Han uppvisade också tecken på att ha blivit utsatt för våld. Därför utreder polisen nu fallet som brott mot liv.

Polisen har gripit två personer i anslutning till fallet.

När han hittades bar mannen blå jeans, ett brunt bälte, vita Adidas-joggingskor och en svart t-tröja.

Polisen ber den som sett mannen eller har annan information om vad som hänt mellan klockan 02 och 03 i natt, att höra av sig. Speciellt intresserad är man av vem eller vilka mannen umgåtts med. Eller vem som funnits i hans närhet under den tiden.

Man kan ringa polisen i östra Finland på 0295 415 232 eller mejla till vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning