Polisen berättar steg för steg om förra sommarens Borgåskjutning och jakten som följde

Kimmo Huhta-aho, förundersökningsledare och kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Förundersökningen av händelserna i Borgå då två poliser blev beskjutna går snart vidare till åtalsprövning.

Strax efter midnatt den 25 augusti 2019 larmades polisen till Verkstadsmekanikervägen i Borgå. Två poliser blev beskjutna då de anlände till platsen och sedan följde en omfattande polisoperation med biljakt och skottlossning.

De två poliserna skadades. En av poliserna kunde återvända till jobbet efter en dryg månad medan den andra fick allvarligare skador.

Förundersökningen av händelserna är så gott som färdig och lämnas inom kort till åklagaren för åtalsprövning, meddelar Centralkriminalpolisen (CKP).

Två bröder är misstänkta för brotten, den äldre, Richard Granholm, är född 1989 och den yngre, Raymond Granholm, 1994. Den yngre brodern är svensk medborgare, den äldre är både svensk och finsk medborgare.

Eftersom antalet brottsrubriceringar är så stort väljer CKP att inte lista dem utan i stället beskriva händelserna på ett allmänt plan.

Skjutningen i Borgå

Händelserna började med att polisen kallades till Verkstadsmekanikervägen 1 med ett samtal till nödcentralen om ett påstått egendomsbrott. Så fort poliserna kom till platsen utsatte bröderna dem för hot om väpnat våld.

Enligt CKP gjorde de två polisernas målmedvetna handlande att de kunde lämna platsen. Båda fick ändå skottskador. Intermezzot på Verksatsmekanikervägen var över på cirka tre minuter.

På kvällen i Tammerfors

De misstänkta lämnade platsen, men på kvällen lyckades polisen lokalisera bröderna i stadsdelen Kauppi i Tammerfors. Innan polisen hann genomföra ett planerat gripande åkte de misstänkta i väg från en bensinstation i sin bil, en svenskregistrerad Volvo V50.

Utan att ha betalat för bensinen körde männen i väg mot Strandtunneln i Tammerfors. Klockan var tio över åtta på kvällen. Beredskapsenheten vid Polisinrättningen i Helsingfors gjorde ett första försök att stanna Volvon strax före infarten till tunneln. Men Volvon accelererade in i tunneln och bröderna avlossade fem skott mot polisen. Tre av skotten träffade främre delen på en patrullbil.

Enligt polisen var trafiken i tunneln livlig och också utomstående utsattes för fara.

Lite senare i Tavastkyro

Kring tjugo över åtta försökte en patrull från Polisinrättningen i Inre Finland stoppa Volvon med hjälp av en spikmatta i korsningen mellan Riksväg 3 och Miharintie. Volvon väjde för spikmattan och fortsatte mot Ikalis i hög hastighet.

I korsningen mellan Riksväg 3 och Timinsaarentie försökte en patrull från Helsingforspolisens beredskapsenhet tvinga Volvon att stanna genom att köra in i Volvons bakre del. Bröderna i Volvon avlossade skott mot patrullen.

Den äldre brodern av Borgåskyttarna under häktningsförhandlingarna i slutet av augusti 2019. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I närheten av korsningen mellan Riksväg 3 och Sarkkilantie lade Polisinrättningen i Inre Finland ut en spikmatta på en plats där körfältet är smalt. Volvon körde över spikmattan i hög hastighet och träffade sidan av polisbilens front. Poliserna var inte utsatta för fara.

De misstänkta greps klockan 20.33. Volvon hade då stannat några hundra meter efter spikmattan. Bröderna hade ställt sig utanför bilen och de greps utan att de gjorde motstånd.

Under händelserna avlossades ett tjugotal skott mot poliser. Polisen avlossade inga skott, varken i Borgå eller i Birkaland.

Utrustning som hör till polisens användning av maktmedel var försvunnen efter det första brottet, men returnerades efter gripandet.

Brottsrubriceringarna är bland annat flera misstänkta mordförsök, våldsamt motstånd mot tjänsteman och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Inget klart motiv

De misstänkta kom till Finland den 18 april 2019 och de hade Volvon med sig. De gjorde ett besök i Sverige mellan den 21 och 23 maj 2019. Efter det vistades de uppenbarligen i Finland ända fram till gripandet.

Enligt polisen verkar männen ha förberett sig för att få polisen till en viss plats en viss tid.

Den 24 augusti fick nödcentralen ett samtal om ett slagsmål mellan ungdomar i sandgropen i Ebbo i Borgå. Patrullen och anmälaren träffades aldrig. Polisen misstänker ett samband mellan samtalet och händelserna följande dag.

Bröderna misstänks också ha försökt köpa handeldvapen via en krypterad e-posttjänst, vilket polisen lyckades avslöja genom en täckoperation på nätet.

Det har inte gått att fastställa en klar orsak till brotten och polisen uppger att det är ett ärende för den kommande rättegången.

Bröderna har inte kopplingar till organiserad brottslighet. Polisen betonar också att brödernas närstående inte har någon andel i händelserna.

Åtal ska väckas senast den 25 augusti.

Den yngre brodern av Borgåskyttarna under häktningsförhandlingarna i slutet av augusti 2019. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning