Beväpnad man överlämnade sig till polisen i Lahtis – huset han befann sig i belägrades i tolv timmar

Bild: Matti Björkman/Lehtikuva

Polisen belägrade ett bostadshus i tolv timmar. Gripandet skedde lugnt efter långa förhandlingar.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick nödcentralen in ett larm från området Patomäki i Lahtis. Det visade sig att en ensam men beväpnad person befann sig i sin bostad.

Polisen kallade flera patruller till platsen och hade för avsikt att lösa situationen genom förhandling. Tretton enheter deltog i operationen.

Enligt polisen började situationen med muntliga hot av den misstänkta personen. Polisen meddelade allmänheten om tillslaget via Twitter vid åttatiden.

I ett pressmeddelande berättar polisen att man ville gå lugnt framåt, därför drog operationen ut på tiden. Man evakuerade den andra delen av parhuset där situationen var i gång. Senare evakuerades också omkringliggande hus. Gatan stängdes för trafik.

Mannen överlämnade sig till slut självmant. Vapnet mannen hade var lagligt införskaffat men han hade vid belägringstillfället inget vapentillstånd.

Den gripna mannen är för tillfället misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman, skjutvapenbrott och olaga hot.

Operationen stördes till viss del av nyfikna utomstående. Också medierepresentanter blev avvisade från området. Ett tillfälligt flygförbud infördes efter att en fotograf försökt flyga över området med en drönare.

Polisen informerade allmänheten om operationen via Twitter under onsdagen.

Artikeln uppdaterad 18.06 efter att mannen överlämnat sig till polisen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning