Polisen avvisade över 800 vid landskapsgränsen under första isoleringsdygnet

Polisen inrättade kontrollstationer vid Nylands landskapsgränser under natten till lördagen. Bild: Catariina Salo/SPT

Polisen påminner om att alla fall bedöms vid kontrollstationen.

Kontrollstationerna vid Nylands landskapsgräns inrättades vid midnatt, natten till lördagen. Under det första hela dygnet har 16 555 bilar kört igenom kontrollerna. Av dessa gjorde dock 835 en u-sväng efter att de nekats att fortsätta över gränsen.

Endast 746 personer har velat korsa landskapsgränsen med tåg. Av resenärerna avvisades 19 personer. Endast en bot för brott mot beredskapslagen har utfärdats, den skrevs till en person vid kontrollstationen i Orimattila-Mäntsälä, uppger polisen.

– Polisen kan inte på förhand ge tillstånd att passera gränsstationer. Alla måste förbereda sig för att uppvisa tillräckliga motiveringar, antingen muntligt eller skriftligt, för att röra sig över gränsen. Polisen bedömer nödvändigheten från fall till fall, säger överkommissarie Juha Hietala i ett pressmeddelande.

Från och med midnatt fram till klockan nio på morgonen hade ytterligare 1 702 fordon anlänt till kontrollstationerna. Av dessa avvisades 58.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning