Två finländare i Spanien dirigerade allt med ett par datorer

Den här väskan hittades i april 2019, fylld med flera kilogram kokain och hasch. Bild: Poliisi

Två finländska män är huvudmisstänkta i en droghärva värd flera miljoner euro. Männen styrde verksamheten från Spanien.

På torsdagen informerade Polisen om en brottshärva som är så omfattande att rättsbehandlingen förväntas pågå långt in på våren. Droger och dopningsmedel har smugglats in i Finland och sålts i parti och minut.

– Det som utmärker härvan är den stora mängden misstänkta. Det är också frågan om ovanligt stora mängder droger som har beslagtagits. Det händer inte varje år – inte ens vartannat, säger kriminalkommissarier Toni Uusikivi, som är en av utredningsledarna.

I samband med tillslagen har polisen hittat över 60 000 euro i kontanter. Bild: Poliisi

Brottsvinningar för 4 miljoner euro

Över 200 kg amfetamin, 15 kg kokain, över 100 000 tabletter ecstasy, två kilogram kristall, över 30 kg MDMA, över 20 000 LSD-lappar, cirka 2 miljoner tabletter av narkotikaklassade läkemedel och 60 kg hasch misstänks ha smugglats till Finland. Främst har drogerna förts till huvudstadsregionen och Tammerforsregionen.

Polisen har lagt beslag på droger värda kring 2,5 miljoner euro i gatuhandeln. Totalt tros brottsvinningarna ha varit kring 4 miljoner euro.

Över 50 personer är misstänkta och 15 av dem är häktade. Det är inte frågan om en hierarkisk organisation, utan ett nätverk av personer med olika roller. En del har brottslig bakgrund, andra inte.

Uusikivi berättar att de involverade har haft väldigt olika roller, från smugglare och försäljare, till personer som endast har skött postningen. Två finländska män misstänks ha organiserat helheten från Spanien.

– Allt de behövde var ett par datorer och telefoner. Det går att åstadkomma mycket med ganska små medel.

Polisen har även lagt beslag på stora mängder läkemedelstabletter. Bild: Poliisi

Dålig datasäkerhet

Drogerna smugglades främst från Nederländerna med långtradartrafiken. Större partier har gått till gatuförsäljning och bland annat gömts i terrängen. En del har sålts i webbshoppar på nätverket Tor.

Centralkriminalpolisen och polisinrättningarna i Helsingfors, Inre Finland och Tavastland är involverade i utredningen. Polisen jobbade ursprungligen med två olika brottshärvor som med tiden kunde länkas samman.

I samband med en husrannsakan beslagtog polisen telefoner och datorer som är centrala för att bevisa hur allting hänger ihop. Uusikivi berättar att en av datorerna hade lämnats olåst och på den fanns tungt bevismaterial.

– Trots allt hemlighetsmakeri så var datasäkerheten inte på topp, säger Uusikivi.

Ett tätt samarbete mellan flera polisinrättningar har resulterat i ett avslöjande av omfattande smuggling och försäljning av narkotika och dopningsmedel. Bild: Poliisi

Långa rättegångar

Centralkriminalpolisen har spårat brottsvinningen som beskrivs som ovanligt stor, eftersom försäljningen har haft så få mellanhänder. Intäkterna har förts ut ur Finland både som kontanter och i kryptovalutan Bitcoin.

Brottshärvan har också kopplingar till Tullens undersökning av drogwebbshoppen Silkkitie, som stängdes efter att myndigheterna lyckades komma över webbshoppens server i Frankrike.

Förundersökningen är i slutfasen och den här månaden ska ärendet gå till åklagaren för åtalsprövning. Rättsbehandlingarna inleds i Helsingfors tingsrätt i månadsskiftet januari/februari och räknas pågå långt in på våren.

2 000 doser av dopningspreparat hittades. Bild: Poliisi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning