Polisen: 16-åringarna misshandlade offret flera gånger före det misstänkta mordet

Det misstänkta mordet på 16-åringen har berört många som frågar sig hur det kunde ske. I december tändes ljus till offrets ära på platsen där han hittades invid Forsby sjukhus. Bild: Vesa Moilanen

Helsingforspolisen är klar med sin förundersökning av fallet i Forsby där tre 16-åringar misstänks för mord på en 16-årig pojke. Enligt polisen tvingade de misstänkta alkohol i offret och riktade sadistiskt våld mot honom i flera timmars tid. De misstänks dessutom ha misshandlat honom flera gånger tidigare.

Den 16-åriga pojken dog på fredagskvällen den 4 december på Forsby sjukhusområde i Helsingfors. Han hittades på måndag morgon.

Tre likaså 16-åringar häktades senare i veckan, misstänkta för mord.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och också aktualiserat en debatt om mobbning samt om placerade och omhändertagna barn. Den dödade pojken var placerad utanför hemmet och var på permission vid händelsen.

I sin förundersökning har Helsingforspolisen kommit fram till att de misstänkta 16-åringarna misshandlat offret redan tidigare, under tre efterföljande fredagskvällar i november. Det skedde på samma plats som misstänkta mordet.

Dessutom ska de ha utsatt 16-åringen för rån redan i mitten av augusti, i Östra Böle.

Enligt förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss lockade två av de misstänkta förövarna honom då i en slags fälla. De här två personerna kände han sedan tidigare, och han betraktade dem som sina vänner.

De fick honom att sälja fuskdroger till två personer som de ordnat till platsen och som enligt överenskommelse rånade honom. Dem ska 16-åringen enligt polisen inte ha träffat tidigare. En av dem är den tredje personen som nu är misstänkt för mord.

En anhörig till 16-åringen polisanmälde rånet. Det blev ändå ett så kallat kallt fall.

– Vår utredare var i kontakt med offret, men offret kände inte då de två som misstänktes för det egentliga dådet, och han visste inte att det var hans kompisar som hade planerat gärningen. Polisanmälan gjordes först i september så det fanns inga övervakningsfilmer kvar då längre, säger Forss.

På frågan om polisen borde ha gjort mer, svarar Forss att inget då tydde på att fallet skulle vara annorlunda än de andra tiotals rån som kommer polisen till kännedom.

Filmade gärningarna

Marko Forss säger att de misstänkta förövarna senast vid det första misshandelsfallet i november inledde något som i förhören kallats en bestraffningslek. De började rikta våld mot offret för att han, enligt dem, skulle ha gjort något fel.

Enligt Forss har polisen inte kunnat se att det skulle ha funnits någon anledning till bestraffning eller hämnd.

– Det är ett sadistiskt sätt att ha roligt på offrets bekostnad, säger Forss.

Forss jämför med mobbning, där rationella motiv på samma sätt oftast saknas.

– Mobbning som fenomen har sällan ett förnuftsbaserat skäl, utan utförs av någon anledning för att mobbarna får status eller stärker sin status eller position.

Enligt honom innehöll handlingarna flera förnedrande element, riktade mot ett försvarslöst offer.

Inför den ödesdigra kvällen hade de tre misstänkta förövarna planerat att dricka 16-åringen berusad och rikta våld mot honom. Det finns enligt polisen också tecken på att de tvingade i honom alkohol med våld.

Polisen misstänker att våldet mot offret inletts rätt fort efter att de fyra anlänt till sjukhusområdet. Våldshandlingarna har i olika former pågått i tre–fyra timmar.

De tre har enligt polisen dokumenterat handlingarna, och skickat filmerna mellan sig via Snapchat. Polisen känner inte till att materialet skulle ha spritts till utomstående.

En av de misstänkta har avlägsnat sig från platsen ett tag, men återvänt. Alla är misstänkta för att ha riktat våld mot 16-åringen.

Läs också: Riskfaktorer återfinns hos många unga förövare – tidiga insatser viktiga

Barnskyddets roll

Enligt Marko Forss var offret som en "kompis", men hölls i en underordnad ställning till de andra.

Borde inte någon ha reagerat efter misshandelsfallen under hösten?

– Våldet var klart lindrigare de tidigare gångerna. Vi vet att han tillfrågats om skador, men då har han berättat att han fallit. Vad vi vet har han inte själv velat berätta om det inträffade till andra personer.

Polisen har, enligt överenskommelse med vårdnadshavarna, gått ut med uppgifter om att 16-åringen var placerad utanför hemmet. Han anmäldes frånvarande på lördagsmorgonen.

Saila Nummikoski, barnskyddschef vid Helsingfors stad, säger att hon inte kan bekräfta om offret var klient inom stadens barnskydd.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Det är sekretessbelagda uppgifter. Det jag kan säga är att polisen inte misstänker andra brott än de som utförts av de tre unga gärningsmännen. Polisen har säkert granskat olika myndigheter och deras roll i sin undersökning, säger hon.

Har barnskyddet resurser för att trygga barnens säkerhet?

– Vi jobbar för att se till att barnets behov tryggas på bästa möjliga vis och för att hitta den bästa möjliga platsen och vården för barnet, säger Nummikoski.

Brottsrubriceringen mord

Enligt uppgifter i bland annat Helsingin Sanomat ska 16-åringen ha mobbats sedan lågstadiet. Forss säger att polisen inte har kännedom eller har utrett andra fall än de under hösten.

I ett av de tre misshandelsfallen under hösten är inte alla tre förövare misstänkta, utan bara de två som 16-åringen känt sedan tidigare. De misstänks också samtidigt för straffbart bruk av narkotika.

De har också påstått att den tredje misstänkta skulle ha riktat våld mot dem vid ett tidigare tillfälle. Polisen har därför utrett också två fall av misshandel.

Ingen av de misstänkta är kända för polisen sedan tidigare.

Polisen har undersökt fallet som mord, och inte dråp, eftersom det begåtts på ett synnerligen rått eller grymt sätt.

Fallet går nu till åtalsprövning. Åtal ska väckas senast 5 februari.

Artikeln har uppdaterats.

Tre fredagskvällar i november misstänks de tre 16-åringarna ha misshandlat offret. Den fjärde gången, i december, ledde till hans död. Polisen har utrett fallet som mord. Det var här som offret hittades av en byggarbetare måndag morgon. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning