Polischef Kolehmainen: "Våldet mot poliser har fördubblats"

Två poliser blev beskjutna och skadades i samband med en utryckning i Estbacka i Borgå på söndagen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Polisstyrelsen slår larm om det grasserande våldet som riktar sig mot allt fler poliser. Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen har antalet våldsdåd mot poliser fördubblats de senaste 20 åren.

Söndagens skjutning av två poliser i Borgå och den påföljande jakten på gärningsmännen i Tammerfors är inga isolerade företeelser. Polisen blev också beskjuten i Jyväskylä under helgen, uppger Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt polisens uppgifter förekom orden pistol, hagelgevär, gevär eller stormgevär nästan 7 000 gånger i polisens rapportering i fjol. Före söndagens skjutningar har polisen blivit beskjuten två gånger och hotad med väpnat våld nio gånger i år.

– Vår verksamhetsmiljö har genomgått kraftiga förändringar. Det är viktigt att myndigheterna tryggar den handlingskraft och lagstiftning som motsvarar dessa nya förhållanden, skriver Polisstyrelsen i pressmeddelandet.

Polisen har varje år cirka 35 000 utryckningar där liv och hälsa hotas. Enligt Polisstyrelsen finns det skäl att utvärdera söndagens händelser ur ett bredare, operativt perspektiv för att förebygga motsvarande våldsdåd i framtiden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning