Polis undersöker dödsfall i Helsingfors – kvinna dog efter uteblivet hemvårdsbesök

Polisen undersöker ett dödsfall inom hemvården i Helsingfors. Bilden är en arkivbild och personerna på bilden har inget med fallet att göra. Bild: Evy Nickström

Polisen inleder en förundersökning med anledning av fallet där en kvinna hittades död i östra Helsingfors våren 2018. Kvinnan bodde ensam i sin bostad och borde ha fått hemvård efter att hon skrivits ut från sjukhuset. Hemvårdsbesöket uteblev dock för att man trodde att kvinnan var kvar på sjukhuset.

Dödsfallet uppdagades då chefen för hemvården blev orolig. Enligt chefen för Helsingfors sjukvårds, hemvårds-och rehabiliteringstjänster, Seija Meripaasi, så kommer man att göra allt för att händelser av det här slaget inte upprepas.

– Även om vi på sjukhus och i hemvården har samma patientdatasystem så larmar systemet inte om patienten skrivits ut från sjukhus och är hemma. Det här påverkade till en del att hemvården levde i tron på att patienten hade stannat på sjukhus, säger Meripaasi.

Hösten 2020 ska det nya patientdatasystemet Apotti börja gälla. Det nya patientdatasystemet ska säkra informationsgången mellan olika aktörer inom vården.

I väntan på Apotti kommer personalen inom hemvården regelbundet att gå igenom läget för alla patienter som är på sjukhus eller inom hemvården.

– Vi har nu gått igenom att alla som jobbar inom vården vet hur situationer ska skötas, säger Meripaasi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning