Turkisk minister utvisades ur Nederländerna – landsmän demonstrerade

Hårda tag. Nederländska polisen grep flera turkiska demonstranter i Rotterdam. Bild: EPA/BAS CZERWINSKI

Nederländsk polis har eskorterat Turkiets socialminister Fatma Betül Sayan Kaya till den tyska gränsen. Hon hade tidigare förhindrats att tala till de Erdogananhängare som samlats vid det turkiska konsulatet i Rotterdam, och som sedan skingrades av polis med hästar och vattenkanoner.

Socialminister Fatma Betül Sayan Kaya tog sig till Rotterdam med bil under lördagen, efter att Turkiets utrikesminister nekats landningstillstånd i landet, men hon hindrades av nederländsk polis från att komma in i konsulatet.

Hon ansågs vara en "icke önskvärd utlänning" i och med den ökade spänningen mellan länderna, enligt nederländska myndigheter, och utvisades därför.

– Hon har utvisats till landet hon kom ifrån, säger stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb.

Tagen i förvar

Socialministern togs i förvar för att hon inte skulle kunna tala till de demonstranter som hade samlats i Rotterdam.

– Jag blev tillsagd att lämna landet och återvända till Tyskland så snart som möjligt. Jag kommer inte att åka om jag inte får träffa våra medborgare i åtminstone fem minuter, sade hon innan hon utvisades.

– Världen måste ta ställning i demokratins namn mot denna fascistiska handling. Detta beteende mot en kvinnlig minister kan aldrig accepteras, sade hon.

Borgmästaren Aboutaleb fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att de nederländska myndigheterna är efterföljare till nazisterna.

– Vet de inte att jag är borgmästare i ett land som bombades av nazisterna? sade han.

Demonstrationen avbruten

Runt 1 000 demonstranter visade sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid konsulatet. Efter flera timmars protester började polisen skingra demonstranterna med hästar och vattenkanoner.

Många av demonstranterna bar knappar med en bild på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, viftade med turkiska flaggor och ropade slagord.

– Folk är väldigt arga i kväll. De känner att deras yttrandefrihet har stoppats. Vi demonstrerar för att vi vill höra våra ministrar tala, säger Said Marti från Rotterdam.

Författningsändring

Den spända stämningen mellan Turkiet och Nederländerna blossade upp under lördagen efter att Nederländerna inte gav Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu landningstillstånd.

Han skulle flyga till Nederländerna för att kampanja inför den turkiska folkomröstningen den 16 april, om en författningsändring. Enligt den turkiska regeringen skulle författningsändringen garantera stabilitet och effektivisera styret, men motståndare säger att det skulle leda till ett enmansstyre och öka spänningarna i samhället.

Erdogan anklagar Nederländerna för att motarbeta ja-kampanjen.

Utrikesminister Mevlüt Çavusoglu har flugit till Frankrike där han väntas hålla tal i staden Metz under söndagen. Det besöket har godkänts av det franska utrikesdepartementet.

Runt 400 000 människor av turkiskt ursprung bor i Nederländerna. Rösterna från turkar som är spridda runt Europa är viktiga inför valet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning