Polis riskerar dödsstraff för mord i Atlanta

Distriktsåklagaren Paul Howard när han meddelade att två poliser misstänkts för brott. Bild: Hyosub Shin/TT-AP

Två poliser anklagas formellt för brott efter att den svarta mannen Rayshard Brooks sköts ihjäl i samband med ett ingripande i Atlanta i USA. Den polis som misstänks ha avlossat de dödande skotten riskerar dödsstraff.

Polisen som tros ha avlossat de dödande skotten mot Rayshard Brooks har fått sparken och anklagas formellt för elva olika brott. Ett av dem är mord, enligt den amerikanska åtalspunkten "felony murder". Det är en juridisk term som innebär en vidare definition av mord, där det bland annat inte spelar någon roll om dödandet var avsiktligt eller inte. Den tolkas olika i olika delstater, men kan bland annat tillämpas om det är en polis som har orsakat en människas död.

Den andra polisen som var med under ingripandet har omplacerats till skrivbordstjänst. Han anklagas för tre olika brott, bland att för att ha brutit mot polisens etiska ed men också för "aggravated assault". Det senare kan enligt delstatens lagar innebära ett slags våldsamt och uppsåtligt övergrepp under förvärrande omständigheter.

Sköts i hjärtat

27-årige Rayshard Brooks dödades utanför en snabbmatsrestaurang i samband med en poliskontroll i förra veckan. Enligt distriktsåklagare Paul Howard träffades han i ryggen av två skott, avlossade från omkring fem meters håll. Ett av dem gick igenom hans hjärta. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Enligt Howard får Atlantapolisen inte ens avlossa ett elchocksvapen mot en person som flyr.

– Så han (polisen) kan verkligen inte skjuta med ett handeldvapen mot någon som springer iväg, säger han.

Videoklipp

Bland bevisen finns åtta videoinspelningar. De kommer från restaurangen och en privatperson men också från polisernas kroppskameror och en kamera i polisbilen. I en av filmerna syns upprinnelsen, när Brooks brottas med av de två poliserna, får tag på ett elchocksvapen och sedan försöker komma undan. Brooks försvinner ur bild och sedan hörs ljudet av skott. En av poliserna ropar "Jag fick honom!".

Restaurangpersonalen hade larmat polisen sedan 27-åringen somnat i sin bil och blockerade vägen för andra kunder.

Spätt på ilskan

Paul Howard säger att Brooks aldrig uppvisade något aggressivt beteende eller utgjorde något omedelbart hot för de två poliserna.

Skjutningen har spätt på ilskan mot ordningsmaktens övervåld mot svarta i USA och skedde samtidigt som debatten om den strukturella rasismen i USA är i världens blickfång efter att George Floyd dödats under ett polisingripande den 25 maj.

I Atlanta ledde skjutningen till nya protester, bland annat sattes snabbmatsrestaurangen där händelsen inträffade i brand.

Riskerar dödsstraff

Atlantas borgmästare Keisha Bottoms har lagt fram reformer för polisen efter händelsen och polischefen Erika Shields har sagt upp sig.

Polisen som misstänks ha avlossat de dödande skotten mot Rayshard Brooks riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Kollegan kan dömas till fängelse i upp till 20 år. Han uppges samarbeta med åklagarsidan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning