Polis krävde skadestånd av 14-åring för nätvideo – döms till böter

Bild: Ksf Media-arkiv

En poliskonstapel i Helsingfors krävde skadestånd av en 14-årig pojke efter att pojken laddat upp en video på Youtube där polisen syns. Konstapeln har nu dömts för brott mot tjänsteplikt och Helsingforspolisen överväger disciplinära åtgärder.

Det var på valborgsmässoaftonen 2017 som den då 14-åriga pojken laddade upp en video på Internet. På filmen ser man en äldre konstapel och hans kollega föra bort en person från järnvägsstationen i Helsingfors. Poliserna är tydligt identifierbara.

Som rubrik för videon skrev pojken texten "rasistiska poliser anhåller en ung invandrare utan anledning". Pojken ska inte ha filmat händelsen själv.

Poliskonstapeln anmälde saken eftersom han menade att han utsatts för grov ärekränkning och hindrande av tjänsteman. Polisutredningen lades ändå ner då det klarnade att pojken inte var straffmyndig.

I mitten av maj ringde konstapeln upp pojkens mamma. I rätten uppgav hon att polisen hade sagt att det handlade om grov ärekränkning som hade kunnat leda till två års fängelse om sonen skulle ha fötts två veckor tidigare – då hade han varit femton år vid det inträffade. Poliskonstapeln hade enligt mamman sagt att han och kollegan övervägde att kräva skadestånd trots pojkens låga ålder.

Mamman blev upprörd, hon berättade att sonen hade tagit bort videon redan tidigare och var mycket ångerfull. I rätten berättade hon att hon under samtalet hade föreslagit samhällstjänst eller någon form av ersättning. Konstapeln hade sagt att summorna kan handla om tusentals, till och med tiotusentals, euro om fallet går till tingsrätten. Han hade föreslagit ett möte på polisstationen i Böle några veckor senare, en kväll klockan 19.

När pojken med föräldrar dök upp var polishuset stängt och på plats fanns bara konstapeln, klädd i polisuniform, med kollega. Poliskonstapeln hade berättat om det obehag som videon hade orsakat honom och hans dotter, och enligt mamman igen tagit upp de stora summor ett skadestånd handlar om.

Pojken hade sagt att han inte har några pengar och då hade konstapeln föreslagit "tusen euro per man" till sig själv och kollegan. Mamman hade bett att få begäran skriftligt. Följande dag hade hon fått ett krav på 500 euro och polisens kontonummer till sin e-post. Mamman hade kontaktat sin jurist.

På måndagen dömdes den äldre konstapeln till brott mot tjänsteplikt i Helsingfors tingsrätt. Enligt tingsrätten hade han vid mötet på polisstationen under sitt arbetspass skött ett privat ärende där han hade varit målsägande, men där utredningen hade lagts ner. Genom att kräva skadestånd hade han utnyttjat sin tjänsteposition, vilket enligt tingsrätten äventyrar förtroendet för polisen.

Polismannen har bestridit åtalet och menar att det var mamman som tog kontakt och föreslog att hon och sonen skulle diskutera det inträffade med konstapeln. Konstapeln har sagt att han inte minns att han skulle ha föreslagit ett skadestånd, och att det i stället var mamman som hade bett honom skicka ersättningskravet.

Tingsrätten valde att tro mamman bland annat med hänvisning till e-postkommunikation mellan konstapeln och henne.

Polisen döms att betala fyrtio dagsböter, sammanlagt 1 360 euro.

Enligt Helsingin Sanomat överväger Helsingforspolisen disciplinära åtgärder mot konstapeln. Enligt tidningen har han tidigare dömts för egenmäktigt förfarande och har några liknande fall på sitt konto.

Domen kan ännu överklagas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning