Polis jämför pridefestivaler med cirkusar

Oulu Pride anser att polismannens skriverier om pridefestivaler har tärt på det grundläggande förtroendet för polisen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Föreningen Oulu Pride fördömer starkt den polis som på Facebook jämfört pridefestivaler med cirkusar. Föreningen vill nu se att han avskedas.

Föreningen Oulu Pride fördömer starkt de skrivelser som en polis i Uleåborg publicerat på sociala medier.

Enligt föreningen har polisen i sina kommentarer på Facebook beskrivit pridefestivaler som så kallade freakshower, och han har beskyllt dem som deltar i pridetågen för att vara oanständiga.

Texterna har enligt föreningen funnits offentligt publicerade på polisens profil. I efterhand har texterna raderats eller dolts, men en skärmdump av skriverierna har fortsatt att spridas på sociala medier.

Polismannen har enligt föreningen inte bett om ursäkt för vad han skrev.

"Oulu Pride har fått ett gott mottagande i Uleåborg, och festivalen har stärkt stadens image som en likvärdig levnadsmiljö för alla. Vi har också samarbetat tätt med polisen i Uleåborg, och jag hoppas att sådana här uttalanden från enskilda poliser inte äventyrar den känsla av trygghet som samarbetet hittills medfört", säger Oulu Prides producent Martu Väisänen i ett pressmeddelande.

Föreningen betonar att myndigheter har en lagstadgad skyldighet att främja jämlikhet och ingripa i diskriminering mot sexuella minoriteter. Föreningen anser att polismannens kommentarer har tärt på det grundläggande förtroendet för polisen.

Föreningen har begärt ett ställningstagande av polisen i Uleåborg och samtidigt begärt att polismannen avskedas till följd av sina skriverier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning