Polis: Iranskt oppositionsmöte skulle bombas

Belgisk polis uppger att de avstyrt ett attentat mot en iransk oppositionell grupp. Arkivbild.Bild: Lehtikuva/AFP/Emmanuel Dunand

Sex personer, varav en är iransk diplomat, har gripits i Belgien, Frankrike och Tyskland. De misstänks för inblandning i ett planerat bombattentat mot en konferens med den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin som hölls i Frankrike i helgen.

Den islamiska vänsterrörelsen var tidigare terrorstämplad av USA och EU. Den klassningen har dock senare tagits bort av både EU och USA.

Belgisk polis har gripit två personer, en man och en kvinna. Åklagare i Belgien säger att paret greps i lördags och att ett halvt kilo hemmagjort sprängmedel och en tändanordning hittades i deras bil.

Flera polisinsatser har genomförts i Belgien med anledning av gripandena.

I Tyskland har en iransk diplomat stationerad i Österrike gripits för misstänkta kopplingar till det planerade attentatet. Tre personer har även gripits i Frankrike, uppger en säkerhetskälla.

Irans utrikesminister Javad Zarif avfärdar på Twitter uppgifterna om den misstänkta bombdådsplanen som falskt alarm i syfte att kasta en skugga över president Hassan Rohani som just nu är på besök i Europa. Rohani befinner sig i Schweiz och ska därefter besöka Österrike i syfte att stärka banden med Europa sedan USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

Omkring 25 000 personer deltog i konferensen som hölls strax norr om Frankrikes huvudstad Paris. Med på mötet var också USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00