Polis dömdes för att ha pressat familj på 1 000 euro – besvär avslås i HD

Polisen som krävde en familj på 1 000 euro avskedades kort efter att Helsingforspolisen fått nys om vad hen försökt göra. Genrebild. Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Ex-polisen har tidigare dömts till 40 dagsböter för brott mot tjänsteplikt. Högsta domstolen avslår polisens ansökan om besvärstillstånd.

Härvan startade i maj 2017. Då laddade en 14-årig pojke upp en video på Youtube, som visade när en polispatrull avlägsnar en ung man från Centralstationen i Helsingfors.

14-åringen hade inte filmat händelserna själv, men gav klippet en rubrik som kallade polisens handling rasistisk.

Bägge poliserna i patrullen gick att identifiera och den ena av dem krävde snart en förundersökning för att reda ut om uppladdningen kunde ses som grov ärekränkning. Förundersökningen lades ändå ner på grund av att personen som laddat upp videon inte fyllt 15.

Den äldre konstapeln nöjde sig inte med detta, utan ringde upp 14-åringens familj och bad om ett möte en fredagskväll i det redan låsta polishuset i Böle. Varken barnskyddet eller andra sociala myndigheter fanns på plats – det gjorde däremot de båda poliserna i patrullen. Enligt familjen krävdes den på pengar, rättare sagt 1 000 euro.

Domen står fast

Konstapeln hävdade senare i tingsrätten att det var familjen som kontaktat honom i ärendet, inte tvärtom. Men såväl tingsrätten som hovrätten dömde polisen för brott mot tjänsteplikt. Straffet blev 40 dagsböter – med polisens inkomster innebar 1 360 euro.

"Tingsrätten och hovrätten ansåg det utrett att polisen hade utnyttjat sin ställning och auktoritet som polis genom att i polisens lokaler och i polisuniform försöka medla i eget ärende", skriver Högsta domstolen i ett pressutskick.

HD tillägger att ansökan om ny behandling avslås.

"Den dom som Helsingfors hovrätt meddelat står därmed fast."

Polisen sades upp snart efter att fallet uppdagades, skrev Helsingin Sanomat. Det eftersom han ansågs olämplig för sitt uppdrag.

Enligt HS hade samma konstapel redan tidigare straffats för likartade handlingar av både Egentliga Tavastlands tingsrätt och sin arbetsgivare.

Rättelse 7.4 kl. 19.38: Rubriken har förtydligats

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning