Polis döms för mord på svart tonåring

En vit polis har dömts för dödsskjutningen av en ung svart man. Bild: TT/AP/Tony Gutierrez

En vit polis har dömts av en domstol i Texas för mordet på en femtonårig svart pojke.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en obeväpnad svart man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Mars 2018: En 22-årig svart man befinner sig i en äldre släktings trädgård när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Men inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

Juli 2016: En svart man skjuts av polis i Florida när han försöker lugna en patient som rymt från ett gruppboende. Mannen skjuts trots att han är obeväpnad och håller händerna i luften.

September 2016: I staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Polisen hade fått larm om att ett gäng omyndiga ungdomar drack alkohol på en fest. Den femtonårige pojken hade tillsammans med sina fyra vänner satt sig i en bil för att åka ifrån festen när polisen kom till platsen och sköt med fem skott mot bilen. Ett av skotten träffade pojken i huvudet.

Polismannen sade senare att han fruktat för sitt liv, men då samtliga ungdomar i bilen var obeväpnade godtar inte domstolen den förklaringen. Juryn överlade i två dagar innan den fattade sitt beslut.

– Jag är glad, väldigt glad. Det har varit en lång process, säger femtonåringens pappa i rättsalen, där pojkens familj gråtandes slutit upp för att ta del av domen.

Familjens advokat Daryl Washington säger att fallet handlar om varenda obeväpnad afroamerikan "som har mördats och inte fått rättvisa". Skjutningen är en av flera under senare år då svarta personer har skjutits av vita poliser. Enligt en sammanställning av Washington Post som gjordes för två år sedan sköts mellan 700 och 800 personer ihjäl av den amerikanska polisen mellan januari och september 2016. Omkring hälften var vita och en fjärdedel svarta. Svarta utgör samtidigt bara 13 procent av USA:s befolkning.

Våldet har upprört personer över hela USA, och gett upphov till rörelser som "Black Lives Matter".

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning