En person död i skottlossning utanför Åbo – polis besköts

I dörröppningen till en byggnad dit polisen hade larmats ägde en skottlossning rum. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Ett skottdrama med dödlig utgång utspelade sig på måndagen i den lilla orten Vahto, som ligger cirka en halvtimme bilvägen från Åbo.

En skottlossning strax utanför Åbo slutade med att en person dog och att en polis skadades, meddelar polisen i sydvästra Finland.

Intermezzot ägde rum vid sjutiden på måndagskvällen, i en byggnad i Vahto i Rusko dit polisen hade larmats. I byggnadens dörröppning avfyrade både polisen och personen som dog sina vapen, uppger polisen.

Kriminalinspektör Aki Lahtinen vid Centralkriminalpolisen bekräftar att både den döda och polisen som skadades träffades av skott i situationen. Den skadade polisen fördes till sjukhus, men svävade inte i livsfara.

Flera polispatruller deltog i utryckningen till Rusko. Enligt Ilta-Sanomats uppgifter fanns åtta poliser, två ambulanser och en räddningshelikopter på plats.

"Utomstående har inte utsatts för fara", skrev polisen på Twitter i går kväll.

Vahto ligger i kommunen Rusko. Polispådraget var stort under händelsen. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Enligt polisen var personen som dog misstänkt för mordförsök, men förundersökningen läggs ner eftersom hen nu är död. Centralkriminalpolisen fortsätter utredningen av händelsen.

Riksåklagarens byrå har startat en inledande utredning av polisens användning av skjutvapen. Specialiståklagaren Heidi Savurinne är utnämnd till undersökningsledare.

–  Åklagarmyndigheten startar en inledande utredning alltid när någon skadas allvarligt eller avlider i samband med polisens användning av maktmedel. Det är en normal procedur, säger Savurinne.

Enligt Savurinnes uppgifter ryckte en polispatrull ut till Rusko efter ett larm som nådde polisen via nödcentralen. Senare kom åtminstone en till polispatrull till platsen.

Enligt Savurinne är både den döda personen och den skadade polisen män.

Savurinne vill inte ge någon exakt uppskattning om hur länge den inledande utredningen tar, men säger att det snarare handlar om veckor än om månader. Efter den inledande utredningen fattar Åklagarmyndigheten beslut om huruvida en förundersökning inleds eller inte.

Artikeln uppdaterad den 24 augusti klockan 14.20.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning