Polentalasagne

Den italienska polentan har verkligen gjort en klassresa, från enkel vardagsmat till finkrogen. Bild: TT

Italiensk mat är uppskattad, variationsrik och charmig. Den dyker upp på både vardagsbord och fina festbord när det vill sig.

För 4 personer, 40 minuter

3 dl polentagryn

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

600 g nötfärs

1 gul lök

3 msk konc. tomatpuré

smör och rapsolja

salt och peppar

100 g riven parmesanost

Gör så här:

1. Koka upp vatten med buljongtärningarna. Rör ned polentagrynen i det kokande vattnet så att det inte bildas klumpar. Låt sjuda 5 minuter. Tippa upp den färdiga polentagröten på fat i ett par centimeter tjockt lager. Låt svalna och stelna.

2. Hacka löken. Bryn köttfärsen med lika delar smör och rapsolja i en gryta. Tillsätt lök, tomatpuré och en halv deciliter vatten. Krydda med salt och svartpeppar. Låt vattnet koka in.

3. Skär polentan i skivor. Smöra en ugnsfast form och lägg ett lager polenta följt av lite köttfärs och ett par nypor riven ost. Lägg ytterligare ett eller två varv och avsluta med riven ost samt en knapp deciliter smält smör. Gratinera allt i ugnen på 200 grader i 25 minuter.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning