Polen kan slippa EU-straff

Polska premiärministern Mateusz Morawiecki tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: MARKUS HEINE

Aptiten tycks minska bland EU:s övriga medlemsländer om att straffa Polen för landets eventuella brott mot unionens rättsstatsprinciper. Hoppet står i stället till samtal mellan Bryssel och Warszawa.

Kommissionen har länge varit missnöjd med den polska regeringens förändringar inom domstolsväsendet och inledde i december en historisk så kallad artikel 7-process, för att utreda om landet "allvarligt åsidosätter" de värden som listas i EU:s Lissabonfördrag.

I slutändan kan det leda till att Polen till och med blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang. Fast i nuläget är det inte klart om det finns tillräckligt stöd bland övriga EU-länder för att ens fundera på saken.

– Det finns en majoritet av länder som stöder kommissionens förslag, men jag är inte säker på att det är en kvalificerad majoritet, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S) efter tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

De tvekande länderna betonar i stället att en dialog äntligen tycks ha kommit i gång mellan Polen och EU-kommissionen och att en kompromiss kanske kan hittas. Sverige anser dock att det bara kan ske om Polen ger vika.

– Om man ska klara sig utan ett artikel 7-förfarande måste Polen följa kommissionens rekommendationer och ändra sig. Det är naturligtvis nummer ett, säger Linde.

EU-kommissionen inväntar svar från Polen inför nästa EU-ministermöte, den 20 mars.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03