Polen kan slippa EU-straff

Polska premiärministern Mateusz Morawiecki tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild: MARKUS HEINE

Aptiten tycks minska bland EU:s övriga medlemsländer om att straffa Polen för landets eventuella brott mot unionens rättsstatsprinciper. Hoppet står i stället till samtal mellan Bryssel och Warszawa.

Kommissionen har länge varit missnöjd med den polska regeringens förändringar inom domstolsväsendet och inledde i december en historisk så kallad artikel 7-process, för att utreda om landet "allvarligt åsidosätter" de värden som listas i EU:s Lissabonfördrag.

I slutändan kan det leda till att Polen till och med blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang. Fast i nuläget är det inte klart om det finns tillräckligt stöd bland övriga EU-länder för att ens fundera på saken.

– Det finns en majoritet av länder som stöder kommissionens förslag, men jag är inte säker på att det är en kvalificerad majoritet, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S) efter tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

De tvekande länderna betonar i stället att en dialog äntligen tycks ha kommit i gång mellan Polen och EU-kommissionen och att en kompromiss kanske kan hittas. Sverige anser dock att det bara kan ske om Polen ger vika.

– Om man ska klara sig utan ett artikel 7-förfarande måste Polen följa kommissionens rekommendationer och ändra sig. Det är naturligtvis nummer ett, säger Linde.

EU-kommissionen inväntar svar från Polen inför nästa EU-ministermöte, den 20 mars.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00