Polen: Hundratals migranter trycker på vid gränsen mot Belarus

Här har det samlats hundratals migranter som trycker på för att komma in i EU. Bild: Anders Humlebo/TT

Belarus organiserar just nu ett storskaligt migrantintrång vid EU-gränsen mot Polen, uppger myndigheter i Warszawa.

"Mycket oroande information från gränsen", skriver den polske myndighetstalesmannen Stanislaw Zaryn. "En stor grupp migranter har samlats", uppger han, och tillägger: "De kommer att försöka ta sig in i Polen en masse".

Enligt de polska uppgifterna "kontrolleras" människorna av "beväpnade belarusier".

Även tidigare i år har EU-länder anklagat Belarus för att organisera människors flykt mot unionen, främst från länder i Mellanöstern. Bland andra polska gränsvakter har i gengäld anklagats för att bemöta migranterna väldigt brutalt.

Fler soldater

"Vi är beredda på alla tänkbara scenarier", skriver polske inrikesministern Mariusz Kaminski i en tweet. Han lägger till att fler poliser och soldater har skickats till området.

Videofilmer från det oppositionella belarusiska mediebolaget Nexta visar hundratals människor som bär på väskor och går längs med en väg. En av filmerna spelades in i Bruzgi, omkring en kilometer från gränsövergången i polska Kuznice. Polska myndigheter har också lagt upp en film på Twitter som visar grupper av personer som samlats på andra sidan gränsen sett från Polen.

Litauen flyttar nu soldater till gränsen mot Polen och Belarus, enligt landets inrikesminister. Migranter från Belarus har tidigare körts till gränsen mot Litauen. Regeringen överväger att utfärda undantagstillstånd vid gränsen mot Belarus. Saken ska diskuteras under måndagen, enligt inrikesminister Agne Bilotaite uppger Reuters.

Slår tillbaka anklagelser

Inom EU är uppfattningen att Belarus organiserar den här migrationen som en reaktion på sanktionerna mot Minsk för dess brutala nedslag på oppositionen i Belarus. President Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, slår tillbaka de anklagelserna.

Flyktingar har i medier bekräftat att de tvingats mot EU av Belarus, men sedan lika bryskt tvingats tillbaka av EU:s gränsvakter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning