Polen: Frankrike och Spanien är orosmoln

En kvinna provtas för covid-19 i Warszawa. Bild från april. Bild: Czarek Sokolowski/TT-AP

Polen kan komma att skärpa karantänåtgärder för personer som kommer hem från utlandsresor efter att virusspridningen åter ökat på håll i och utanför Europa. Även i Storbritannien hörs liknande tongångar.

– Vi överväger att införa en karantän för särskilda länder inom EU och utanför EU, säger Piotr Müller, talesperson för regeringen, till tv-kanalen Polsat News.

I intervjun nämner Müller Spanien och Frankrike som oroande exempel och säger att regeringen kan ta ett beslut inom några dagar om spridningen tar fart i ett specifikt land.

I Polen ökar smittofallen och under torsdagen rapporterades det högsta antalet smittade på ett dygn – 615 stycken. Hälsodepartementet skyller ökningen på utbrott i kolgruvor och säger att man räknar med att antalet nya smittade kommer att minska i nästa vecka, från drygt 500 om dagen till runt 300.

Även i Storbritannien är man redo att införa hårdare karantän för personer som kommer tillbaka från utlandet, enligt hälsominister Matt Hancock. Han nämner inga särskilda länder men säger till BBC att listan över länder med karantänrestriktioner kan ändras inom de närmsta dagarna.

– Vi måste vara realistiska gällande det faktum att vissa saker förändras eftersom pandemin förändras i andra länder, säger han till BBC.

Virustalen i Storbritannien ökar inte, men har slutat minska vilket beror på en ökad social kontakt, säger Hancock till radiokanalen Talkradio.

– Vad vi vill försäkra oss om inte ska hända igen är en andra topp där det går upp snabbt och konstant, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning