Polen ändrar lag – vill förbättra Israelband

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki bad parlamentet att ändra lagen. Arkivbild.Bild: TT/AP/Szilard Koszticsak

Polen har mildrat en omstridd lag som gör det straffbart att anklaga Polen för delaktighet i de tyska nazisternas brott under åren som Tyskland ockuperade landet (1939–1945).Premiärminister Mateusz Morawiecki hoppas att ändringen ska förbättra relationerna med Israel.

Parlamentets ändringar innebär att det inte längre ska gå att döma den som bryter mot lagen till fängelse. Enligt den tidigare lagen, som trädde i kraft i mars, kunde den som yttrade meningen "polska dödsläger" eller påstod att den polska nationen eller staten var delaktig i brotten straffas med uppemot tre års fängelse.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) säger i ett uttalande att det har bestämt sig för att det finns andra "verktyg" tillgängliga för att skydda Polens rykte. Mateusz Morawiecki säger att han nu hoppas på förbättrade relationer med Israel, som starkt har kritiserat lagen.

Nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget kallas Förintelsen. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen. Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33