Polarprisjuryn påminner om hur ett samhälle utan musik kan se ut

Bild: Pressbild

Polarpriset är ett av världens större musikpriser och ett av de få som verkligen omfamnar en bred musikuppfattning. Årets pristagare är goda exempel på detta, och påminner samtidigt om att ett liv med musik inte är någon självklarhet.

"Tänk om du vaknade en morgon och all musik var borta" stod det skrivet (på engelska) under Hagnäs bro för ett par somrar sedan. Det var tillräckligt för att få mig att rysa. Tänk dig att all musik är förbjuden, alla instrument förstörda, att radio och skivspelare tystnar, att det är förbjudet att öppna munnen och sjunga en trudelutt när du önskar, förbjudet att vyssja ditt barn till sömns! För mig känns det som att föreställa mig en värld utan färger.

I många av världens länder är detta dagssanning. Vissa är fortfarande dömda till tystnad, andra är på väg ut ur detta tillstånd. Polarprisjuryn gör i år ett spännande och modigt val i och med att man uppmärksammar Afghanistan National Institute of Music och dess grundare Ahmed Sarmast. Afghanistans musikliv blomstrade på 1980-talet men i och med talibanernas maktövertagande förbjöds musiken totalt. Landet försänktes i femton år av tystnad. Den som lyssnade på musik kunde kastas i fängelse, den som spelade ett instrument riskerade att få händerna avhuggna. Ahmed Sarmast återvände från femton års exil i Australien för att göra en insats och bygga upp Afghanistans musikliv på nytt. Han grundade musikinstitutet 2010 och ger i dag hundratals ungdomar chansen att lära sig mer och uttrycka sig genom musik. Visst hopar sig mörka moln över verksamheten än i dag, till exempel attackerades institutets musikpjäs av självmordsbombare 2014 och Sarmast skadades själv allvarligt. Men det finns hopp. "Ett samhälle utan musik kan inte överleva", konstaterar Ahmed Sarmast.

Samtidigt som man gläds över att arbetet i Afghanistan lyfts fram är det skäl att minnas att musiken är extremt utsatt i många länder än i dag. Då beväpnade grupper tog över norra Mali 2012 infördes totalförbud mot musik (rekommenderar prisbelönta dokumentärfilmen They will have to kill us first). I dagens Irak är läget liknande. Samma morgon som Polarprisvinnarna kungjordes tog Finlands musikråd och en rad andra musikinstitutioner offentligt ställning för irakiska musikern Ali Saed, som förföljs i Irak på grund av sitt yrkesval, en omständighet de finländska myndigheterna hittills inte tagit i beaktande då de behandlat hans asylansökan. I dagens Irak är det i praktiken omöjligt att vara musiker och gjort kan inte göras ogjort. Att Saed uppträtt som musiker i Finland ses inte med blida ögon i Irak och innebär att en deportation antagligen har ödesdigra följder. Endast tjugotvå år gammal spelade han en av huvudrollerna i Nationalteaterns pjäs Toinen koti och är en högst uttrycksfull och skicklig sångare med en bred repertoar, som kunde glädja hans landsmän i diasporan. Jag hoppas alltså att Polarprisjuryns val kan öppna även de finländska myndigheternas ögon för musikens hotade frihet.

Populärmusikpriset går i år till Metallica, som säkert kommer att få största delen av uppmärksamheten i samband med prisutdelningen. Jag hör definitivt till dem som tycker att The Black Album (1991) är ett av populärmusikens största mästerverk. Men Metallica är mycket mera än så, vilket prisjuryn också lyfter fram. De gillar att tänja kreativa gränser och vill ständigt jobba framåt, komma vidare. "Vi vill aldrig acceptera status quo", kommenterar trummisen Lars Ulrich i prisvideon. Att det inte alltid varit så lätt kan vem som helst som sett dokumentärfilmen Some Kind of Monster (2004) intyga, där en lång rad knutar reds ut i terapi för att man ska kunna fortsätta jobba tillsammans.

Metallica har varit en förebild för otaliga musikentusiaster, som inspirerade av deras musik satt i gång att spela – utan deras musik hade cellobandet Apocalyptica knappast slagit igenom. Men det tål att minnas att vi är lyckligt lottade som lever i ett samhälle där musiken är tillåten. Ingen myndighet borde kunna kasta mig i fängelse då jag i kväll går hem för att dagen till ära avnjuta The Black Album.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Polarpriset delas ut för betydande insatser inom musiken. Det ena priset går till The Afghanistan National Institute of Music, ANIM och dess grundare Ahmed Sarmast. Institutet erbjuder undervisning åt afghanska barn- och ungdomar och har som uttalad ambition att i synnerhet erbjuda plats åt de minst bemedlade. Metallica tilldelas årets Polarpris i populärmusikgenren. Det amerikanska thrash metalbandet är det första som får det i metalgenren. "Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig", skriver juryn i sin motivering.

HBL-TT

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning