Polarpriset till Metallica och Afghanistan

Bild: EPA / V ctor Lerena

Polarpriset delas ut för betydande insatser inom musiken – detta år tillfaller det amerikanska bandet Metallica samt The Afghanistan National Institute of Music.

Det ena Polarpriset går till The Afghanistan National Institute of Music, ANIM och dess grundare Ahmed Sarmast. Institutet erbjuder undervisning åt afghanska barn- och ungdomar och har som uttalad ambition att i synnerhet erbjuda plats åt de minst bemedlade. Metallica tilldelas årets Polarpris i populärmusikgenren. Det amerikanska thrash metalbandet är det första som får det i metalgenren. "Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig", skriver juryn i sin motivering.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46