Polarpriset till Diane Warren och Anna Netrebko

Sopranen Anna Netrebko och låtskrivaren Diane Warren får Polarpriset 2020. Bild: AP/TT/Collage

Polarpriset delas i år mellan den amerikanska låtskrivaren Diane Warren och ryska operasopranen Anna Netrebko. Musikjournalisten Annah Björk tror Warren kommer att bereda vägen för andra kvinnor. Musikkritikern Bo Löfvendahl bedömer valet av Netrebko som föga spännande.

"Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik", slår juryn fast.

– Det känns otroligt att få Polarpriset, jag är så hedrad, säger Diane Warren i en förinspelad video där hon kommenterar priset.

Viktig för metoo

Kalifornienfödda Diane Warren står bakom en rad moderna klassiker inom musiken. Bland dessa kan nämnas I don't want to miss a thing med Aerosmith, If I could turn back time med Cher, Un-break my heart med Toni Braxton och Because you loved me med Celine Dion.

– Texterna är vad som tar mest tid för mig. Jag kommer ihåg när jag skrev Til it happens to you, som Lady Gaga sjöng. Jag är så stolt över den sången, den hade en stor påverkan på vår kultur. Den blev ett definierande ögonblick för metoorörelsen, säger Diane Warren i videon, där hon berättar att I was here som Beyoncé sjunger är en annan av de låtar hon är särskilt stolt över.

Musikjournalisten Annah Björk tycker att det är en stor vinst att en kvinnlig låtskrivare inom pop får ta emot Polarpriset.

"Diane Warren är en av världens mest omtyckta och framgångsrika popkompositörer, och att hon lyfts fram i det här sammanhanget kommer bereda vägen för andra kvinnor som bara väntar på att placera sina låtar på listorna", skriver Björk i ett mejl, och fortsätter:

"Trots att det finns väldigt många extremt duktiga låtskrivare är det pinsamt få som släpps fram att skriva de allra största låtarna i toppen på Billboard."

Flera av Diane Warrens låtar har fått stort genomslag via Hollywoodfilmer, och hon har Oscarsnominerats elva gånger i kategorin bästa originallåt, senast i år med I'm standing with you från filmen Breakthrough.

Även musikskribenten Anna Charlotta Gunnarson tycker att Diane Warren verkligen är värd Polarpriset.

– Det här är jätteroligt, och på tiden att den kompetensen lyfts fram. Det har funnits många kvinnor i bakgrunden i musikindustrin och det blir en väldigt symbolisk handling att välja henne säger hon.

Gunnarson tycker också att det är roligt att man premierar någon som har skrivit "mainstreamklassiker".

– Som kvinna är det mycket lättare att få uppmärksamhet om man är singersongwriter, jag tror att det är väldigt många som inte känner till henne, till och med i musikkretsar, säger hon.

Netrebko prisas

Årets andra mottagare av Polarpriset är den ryska operasopranen Anna Netrebko.

"Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera", lyder en del av juryns motivering.

Anna Netrebko föddes i ryska Krasnodar 1971, men har sedan 2006 även österrikiskt medborgarskap. Hon upptäcktes av dirigenten och operachefen Valerij Gergijev, som själv tog emot Polarpriset 2006, och debuterade 1994 som Susanna i Mozarts Figaros bröllop på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, 22 år gammal.

– Det är ett gediget val, men inte särskilt spännande. I de här sammanhangen är hon förhållandevis ung, hon har ännu inte fyllt 50 år, men är mitt i en lysande internationell karriär. Mer än någon annan i dag uppfyller Anna Netrebko förväntningarna på en gammaldags operadiva. Hon tar plats och är inte rädd för att ställa sig i centrum, kommenterar Bo Löfvendahl, operakritiker på Svenska Dagbladet.

Med åren har hon kommit att bli ett av operavärldens mest välkända namn. På senare år har hon bland annat sjungit rollerna som Lady Macbeth i Macbeth och Leonora i Verdis Trubaduren på Metropolitan i New York.

Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson, och pristagarna får en miljon kronor (knappt 95 000 euro) vardera. Själva prisceremonin äger rum den 9 juni.

Länge har Polarpriset delats ut av kung Carl XVI Gustaf, men inte i år, eftersom det har uppstått en krock i hans schema.

Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som hade Abba bland sina artister. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Pristagarna utses av en prisnämnd med 13 ledamöter som representerar bland andra Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen Svenska Tonsättare och Musikförläggarna. Prissumman är på en miljon kronor vardera (cirka 95 000 euro).

Anna Netrebko: Uttrycket "star quality" har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet ”extra”. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken.

Diane Warren: en mästare på att skriva för den mänskliga rösten. Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till Hollywood-filmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla sina låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva.

2019: Grandmaster Flash, Playing for Change och Anne-Sophie Mutter

2018: Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut

2017: Sting och Wayne Shorter

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: BB King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutoslawski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning