Polanski och Cosby utesluts ur Oscarsakademin

Bill Cosby. Arkivbild. Bild: TT/AP/Mark Makela

Oscarsakademin stänger av Bill Cosby och Roman Polanski med hänvisning till organisationens uppförandekod. Beslutet fattades vid en omröstning i akademins styrande organ Board of Governors på torsdagen.

Akademins värdegrund kräver visad respekt för mänsklig värdighet, understryker ledningen i ett uttalande. Med det sagt väljer man nu att sparka ut Bill Cosby och Roman Polanski ur sällskapet.

Man syftar på de sexualbrott som de båda männen har begått.

Den 80-årige komikern Bill Cosby dömdes nyligen för sexuella övergrepp mot en kvinna som han ska ha drogat och utnyttjat för 14 år sedan. Totalt har ett 60-tal kvinnor har anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara ett fall som har lett till åtal.

Roman Polanski, nu 84 år gammal, greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände våldtäkten och satt 42 dagar i fängelse, men flydde landet före domen och har hållit sig undan amerikanska myndigheter sedan dess.

I fjol utreddes Polanski för nya våldtäktsanklagelser, men åtalet lades ned av schweiziska åklagare. Den fransk-polske filmregissören vann en Oscar för Pianisten (2002).

Enligt The Hollywood Reporter har bara två personer tidigare sparkats ut ur Oscarsakademin: övergreppsanklagade Harvey Weinstein, mannen som blivit synonym med metoo-rörelsen, och "Gudfadern"-skådespelaren Carmine Caridi som stängdes av efter att ha läckt förhandskopior av Oscarsnominerade filmer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning