Polanski jämför domstol med nazister

Bild: Lehtikuva/Guillaume Souvant

För en vecka sedan avslog en amerikansk domstol regissören Roman Polanskis begäran om att få ett besked om han kan åka till USA utan att hamna i fängelse.

Nu går den Oscarsbelönade regissören till motangrepp, skriver Deadline Hollywood.

I en skrivelse jämför Polanskis advokat domstolen med Nazityskland. "Herr Polanski var lika berättigat att fly från den här domstolens olagliga uppträdande som han var när han flydde från tyskarna som invaderade Polen", skriver han.

Som pojke flydde Roman Polanski Krakows judeghetto undan nazisterna medan hans föräldrar skickades till koncentrationsläger. Mamman dog i Auschwitz.

Polanski dömdes 1977 i USA för att ha sexuellt utnyttjat en 13-årig flicka, men flydde landet. USA har sedan dess försökt få den nu 83-årige regissören utlämnad i en segdragen juridisk process. Polanski är sedan decennier bosatt i Frankrike.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning