Pokémonspelare välkommet inslag på Unesco-skyddade Sveaborg

Lång kö. Många pokémonspelare var på väg till Sveaborg redan på lördagen och kön ringlade sig lång till färjan.Bild: Karolina Lång

Söndagen den 2 oktober ordnas ett Pokémon-evenemang som väntas fylla Sveaborg med ivriga spelare. På Samfundet Ehrensvärd rf, som arbetar ideellt för att främja kännedom om Sveaborg, är man mycket positiva till de unga besökare som nu hittat till fästningen.

Enligt verksamhetsledare Timo Uolamo på Samfundet Ehrensvärd rf har pokémonspelarna varit ett välkommet inslag på Sveaborg under sommaren som gått, och han tycker det är fint att man nu också lyckats ordna ett stort evenemang med anledning av detta.

– Det är fint att unga bekantar sig med Sveaborg och att fästningen och dess interiör blir bekanta för dem, om än via en teknisk mellanhand. Det är fint att de får se Sveaborg eller så mycket av omgivningen som det är möjligt att se medan man spelar. Det finns inget som hindrar att moderna saker också kan användas i en historisk miljö.

Enligt Uolamo finns det också en ekonomisk nytta med pokémonspelarna.

– Vanligtvis tar säsongen på Sveaborg i slutet i mitten på september, men i år har vi haft fler besökare i september än i juni. Det här berodde delvis på det dåliga vädret i juni, men det är ändå ett fenomen vi inte sett förut. På Sveaborg är allt mycket väderberoende och det är därför en stor risk att ordna verksamhet. Samfundet Ehrensvärd rf har ett kafé på Sveaborg, Café Piper, och söndagen kommer bli en mycket livlig dag för kaféet. Vanligtvis skulle vi ha gjort ett nollresultat en söndag i oktober och nu har vi till och med gjort stora beställningar från partihandeln.

Timo Uolamo tycker att man förberett sig väl på spelarnas behov.

– Vi satte upp en laddningsstation inne i Café Piper, och det har lockat både vuxna och barn till att handla på kaféet under tiden som telefonen laddas.

Trots att pokémonspelarna är uppskattade på Sveaborg är Uolamo också lite orolig för ungdomarna.

– Det är oroväckande att se på ungdomarna som knappt ser sig för då de spelar. Det är omöjligt att sätta stängsel vid varenda en mur och trots att vi har försökt informera om säkerhetsrisker och satt upp skyltar så bör man ändå vara uppmärksam. Det lönar sig att följa varningsmärken mycket noga på ett ställe som Sveaborg och det finns en tydlig orsak till varför de finns över huvud taget. Jag hoppas också föräldrarna skulle ta ett större ansvar och tala med sina barn om säkerhet.

På HRT har man förberett sig på att evenemanget kommer att locka många besökare till Sveaborg, enligt HRT:s kommunikations- och marknadsföringsdirektör Mari Flink.

– Vi räknar med att Sveaborgsfärjan kommer ha många resenärer under dagen. Vi har lagt in flera extra turer för färjorna M/S Suokki och Suomenlinna II. Det ordnas två extra turer från Salutorget till Sveaborg klockan 10.40 och klockan 11.20 och fyra extra turer från Sveaborg till Salutorget vid evenemangets slut runt klockan 18. Vi har dessutom ordnat att en tredje extra färja kommer åka skytteltrafik mellan Salutorget och Sveaborg.

Det är kostnadsfritt att delta i evenemanget som ordnas på söndagen mellan klockan 11 och 18.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00