Pokemoninvasion till domstol

Tusentals pokemonjägare som invaderar skyddade sanddyner har nu fått staden Haag i Nederländerna att tröttna och stämma den amerikanska spelutvecklaren och ägaren inför domstol.Bild: EPA/REMKO DE WAAL

Horder av pokemonspelare som invaderar skyddade stränder har fått myndigheter i Nederländerna att tröttna. Nu stäms spelets amerikanska utvecklare och ägare Niantic inför domstol.

"Vi har inget annat val", heter det i ett skriftligt uttalande från staden Haag.

I flera månader har lokala myndigheter förgäves försökt att få kontakt med spelföretaget för att det ska begränsa pokemonjakten i Kijkduin, ett litet samhälle vid Nordsjökusten i stadens utkanter. Oron gäller särskilt hur de berömda och långsträckta sanddynerna påverkas av tusentals besökare.

Nu försöker staden i stället få pokemonjakten på gator och skyddade stränder förbjuden mellan klockan 23 och 07. Fallet ska enligt planen tas upp i en domstol den 11 oktober.

Pokémon Company, som marknadsför spelet och delar ut licenser till franchisetagare, uppgav i augusti att Niantic har centraliserat alla förfrågningar om att stoppa spelandet på vissa platser eller lägga till nya "pokestop", ett slags hållplatser i spelet, där monsterjägarna kan hålla till.

På senare tid har spelandet bland annat stoppats vid Förintelsemonumentet i Berlin och Fredsmonumentet i Hiroshima.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00