Pokémon gör entré på Switch

Bild: AP/Koji Sasahara

Det första pokémonspelen till Nintendos Switch är här.För första gången är det dags att ge sig ut på monsterjakt i en tredimensionell värld.

"Pokémon: Let's go" släpps i två upplagor. Det handlar om spelaren vill börja med den gula Pikachu eller den bruna Eevee. Fokuset på de två favoriterna är ett medvetet val av utvecklarna för att spelarna ska knyta sitt monster närmare sig.

– Det var någonting vi verkligen ville med de här spelen, att öka möjligheten att knyta ett band med din partner-pokémon, till och med mer än vad du har kunnat tidigare. Det är inte bara tränaren som gör saker för att komma närmare sin pokémon, utan Pikachu och Eevee gör saker för att känna sig närmare tränaren. Det är en relation som går båda vägarna, säger regissören Junichi Masuda vid utvecklaren Game Freak till pokemon.com.

Utspelas i Kantoregionen

Spelaren ger sig i rollen som pokémontränare för första gången ut i en tredimensionell färgglad värld där det gäller att fånga de små gulliga monstren för att bli mästare.

En del nyheter har lånats in från populära mobilspelet "Go", bland annat möjligheten att göra det lättare att fånga monstren med hjälp av bär. Själva kastet med bollen görs med ett knyck med handleden med en av Switchens handkontroller.

– Vi utvecklade den här titeln för att vara något som kan gillas av våra långvariga fans, de som är nya till Pokémon och även professionella spelare. Det här är ett pokémonspel för alla, säger Kensaku Nabana, som ansvarat för utseendet på spelvärlden, i en videointervju som Nintendo publicerat där spelskaparna svarat på frågor från fans.

Regissören Junichi Masuda har varit inblandad i alla pokémontitlar hittills. Men det här blir nog det sista han leder, säger han i en intervju med pokemon.com. "Pokémon let's go" innebär ett återvändande till den så kallade Kantoregionen, som det första Pokémonspelet utspelade sig i och där de ursprungliga 151 monstren lever.

– Självklart kände jag mig nostalgisk. Till och med när jag såg en av replikerna från en av tränarna så kände jag mig väldigt nostalgisk, när jag mindes den från förr. Men jag kände inte bara nostalgi, utan jag kände även att vi skapade någonting från våra minnen, säger regissören Masuda i videointervjun.

Kopplas ihop med "Go"

Switch många olika sätt att spela på innebar också problem för utvecklarna. För att lösa dem valde man att förenkla, och göra det möjligt för spelaren att bara använda en av konsolens två kontroller. Det gjorde det också möjligt att spela två spelare i vardagsrummet.

Att Switch är utrustad med blåtand innebar också att spelare som spelar mobilspelet "Pokémon go" nu kan byta monster från mobilen till Switch-spelet.

Pokémon betyder "pocket monster" och är ett rollspel som utvecklades till Nintendos handhållna konsol Gameboy och släpptes 1996. Spelet går ut på att fånga små gulliga monster, och blev en stor succé.

2016 kom spelet i mobilvarianten "Go", som även det blev en framgångssaga.

"Pokémon: Let's go Pikachu!" respektive "Eevee" är det första pokémonspelet till Switch, och kan ses som en omgörning av "Pokémon yellow version" som var en upputsad variant av originalspelet.

Spelets släpptes den 16 november.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning