Pokémon Go avslöjar var du är

Bild: PETER STEFFEN

Pokémon Go är en global succé, men vad är det som får pokémonspelarna att samlas i horder på centrala platser? Finns det risker med ett spel som samlar platsdata?

Pokémon Go bygger på att spelarnas gps i mobiltelefoner kopplas ihop med en karttjänst. Karttjänsten bygger på information om hur spelare rört sig i ett tidigare spel skapat av Niantic som är samma företag som gjort Pokémon Go. Utifrån informationen som samlats på den virtuella kartan har platserna för så kallade Pokéstops och gym bestämts. Spelet känner också igen olika landmärken.

Mikko Hyppönen är forskningschef på F-secure och en av Finlands främsta experter inom datasäkerhet. De största utmaningarna för Pokémon Go är enligt honom skyddet för privatlivet och personuppgifter. Han ser det som ett större problem än applikationens säkerhet, trots att hackningsförsök skett redan nu. Han uppmanar till att alltid kontrollera vilken information man samtycker till att dela med sig av då man spelar eller använder en ny applikation.

– Pokémon Go är inte på något sätt unik, och positivt är att det tydligt meddelas att applikationen använder platsdata. Så är inte alltid fallet. Det finns i dag till och med ficklampsapplikationer som samlar ihop information om var användaren befinner sig och då kan det löna sig att fråga sig själv om det är logiskt eller förnuftigt att dela med sig av platsdata till en applikation som egentligen inte behöver den. För Pokémon Go är insamlad platsdata essentiell för att spela spelet.

Använd annat konto

Sekretessinställningarna och villkoren i spelet skiljer sig inte från andra applikationer som använder platsdata, men applikationens popularitet skapar enorma mängder information om användarnas rörelser vilket skapar frågor om vad informationen kommer att användas till.

– Stora mängder analytisk information om spelarnas beteende är värt pengar. Jag tror ändå det är osannolikt att Niantic som skapat Pokémon Go säljer vidare informationen, men jag kan tänka mig att företaget kan använda platsdata för att förbättra den egna produkten.

Hyppönen tipsar att det finns möjligheter för att bättre skydda sina personuppgifter då man använder Pokémon Go.

– Pokémon Go kan användas antingen med ett Google-konto eller med ett användarsignum på Pokémons hemsida. Då man använder sitt Google-konto delar man samtidigt med sig av sin e-postadress, vilket kan vara en riskfaktor om spelet hackas. Ett alternativ kan vara att man skapar ett helt nytt Google-konto för spelet. Det tar bara några minuter och då behöver man inte vara rädd för skräppost eller att någon får tillgång till den information man har i sin e-post.

I Finland behandlas frågor om personuppgifter av dataombudsmannens byrå. Enligt dataombudsmannen Reijo Aarnio är det osäkert om finsk lagstiftning över huvud taget tillämpas på applikationen.

– Antagligen finns Pokémon Go på en amerikansk server och då berör det inte oss som finskt ämbetsverk. Spelet är väldigt nytt, men vi kommer att samarbeta med andra europeiska dataskyddsmyndigheter kring de frågor som uppstår.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning