Poké-bowl

Poké-bowl har sitt ursprung på Hawaii. Snabbmarinerad rå fisk serveras på ris med valfria tillbehör. Lika enkelt som gott. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rätten som kallas poké-bowl har sina rötter på Hawaii, där fiskare marinerade överblivna bitar av dagens fångst och serverade dem på ris. Suveränt gott, fräscht och lättlagat.

För 2 portioner, 40 minuter

2 portioner rundkornigt ris (eller annat gott ris)

1 msk mirin (finns på asiatiska hyllan)

cirka 200 g laxfilé, gärna Salma

2 msk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 nypa chiliflakes

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk risvinäger

2–3 salladslökar, finskurna

1 tsk rostade sesamfrön + extra

1 avokado, tärnad

1 mango, tärnad eller i bitar

5 rädisor, delade

1 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ned mirin och låt svalna något.

2. Skär laxen i bitar. Rör ihop soja, sesamolja, chiliflakes, ingefära, risvinäger, salladslök och sesamfrön. Blanda ned fisken och låt ligga i marinaden i 5 minuter.

3. Fördela fisken och marinaden över riset. Toppa med avokado, mango, rädisor och koriander och strö över extra sesamfrön. Servera med pinnar.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning