Poké-bowl

Poké-bowl har sitt ursprung på Hawaii. Snabbmarinerad rå fisk serveras på ris med valfria tillbehör. Lika enkelt som gott. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rätten som kallas poké-bowl har sina rötter på Hawaii, där fiskare marinerade överblivna bitar av dagens fångst och serverade dem på ris. Suveränt gott, fräscht och lättlagat.

För 2 portioner, 40 minuter

2 portioner rundkornigt ris (eller annat gott ris)

1 msk mirin (finns på asiatiska hyllan)

cirka 200 g laxfilé, gärna Salma

2 msk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 nypa chiliflakes

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk risvinäger

2–3 salladslökar, finskurna

1 tsk rostade sesamfrön + extra

1 avokado, tärnad

1 mango, tärnad eller i bitar

5 rädisor, delade

1 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ned mirin och låt svalna något.

2. Skär laxen i bitar. Rör ihop soja, sesamolja, chiliflakes, ingefära, risvinäger, salladslök och sesamfrön. Blanda ned fisken och låt ligga i marinaden i 5 minuter.

3. Fördela fisken och marinaden över riset. Toppa med avokado, mango, rädisor och koriander och strö över extra sesamfrön. Servera med pinnar.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning