Pojkmän, kisi, kaki och spyor

Polartrio. Lauri Tilkanen, Kalle Lamberg och Ylermi Rajamaa ses i Elisa Viihdes nya komediserie.Bild: Elisa viihde

Recensenten har svårt att orka med Elisa Viihdes nya originalserie där tre unga män försöker överbevisa varandra i konstruerade problemställningar.

Pää edellä finns på Elisa Viihde.

Humor är en magisk konstart – antingen är något roligt eller så är det det inte, och att lägga fingret på vad som felas är inte alltid lätt. Det är liksom bara inte roligt. Ta Netflix ståuppföreställningar till exempel; de flesta ser man inte klart eftersom de helt enkelt inte är tillräckligt bra.

Vad beträffar Elisa Viihdes nya komediserie Pää edellä är det tyvärr så att den inte är rolig. Just alls, över huvud taget.

Visst förstår man vad manusförfattarna Markus Laitinen och Santeri Mäkinen (som båda tidigare skrivit kortfilmsmanus) och regissören Jäppi Savolainen (som bland annat regisserat några avsnitt av Syke) varit ute efter. En skruvad kompiskomedi med tre unga män som lever nära inpå varandra. Två av dem är typiska nördar (Kalle Lamberg och Ylermi Rajamaa), den tredje (Lauri Tilkanen) är den snygga killen. Ingen av dem är emellertid fullt klok.

Denna polartrio bollar olika infall sinsemellan, den ena knäppa teorin efter den andra stöts och blöts, de argumenterar och försöker motbevisa varandra. Men det är varken särskilt fyndigt eller roligt. Det är mest tröttsamt.

Serien vill vara grotesk, men är kacka, kisi och spyor radikalt, är det roligt? Svar ja, det kan det vara. Little Britain var det absolut, det här är det däremot inte. Det är alltså inte äckelhumorn och fekalierna som är problemet i sig, snarare är det i träffsäkerheten det brister, igenkännligheten, något slags hjärta som skulle göra att de här personerna trots allt gick att relatera till. Nu är det bara skruvat. Det skruvas och det skruvas och man orkar inte bry sig.

Och så är det kvinnorna, som förstås är snygga och åtråvärda och liksom främmande väsen. Och tja, det är väl i och för sig så kvinnor ter sig för den här sortens män. Men det blir ändå något dammigt över denna pojkmansgemenskap.

Däremot är serien visuellt snyggt och stilrent gjord, med välvalda interiörer, det måste man ge den.

De tio halvtimmesavsnitten publiceras på nöjestjänsten Elisa Viihde i dag. Recensionen baserar sig på de tre första avsnitten. Det är Elisa Viihdes sjunde originalserie. Bland de tidigare kan nämnas Downshiftaajat och Konttori.

Malin Slotte TV-redaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33