Pohjolainen nära skrällpoäng i Levi: "Körde för fullt med ungdomens iver"

Rosa Pohjolainen var nära en skräll i Levi. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Den tredjesista porten blev 17-åriga Rosa Pohjolainens öde i Levi. Segern i världscupens slalompremiär tog regerande slalomcupmästaren Petra Vlhova som slog rivalen Mikaela Shiffrin med 18 hundradelar.

Riikka Honkanens 43:e plats blev den bästa finländska placeringen i världscupens slalompremiär i Levi. Men det var smärtsamt nära att de drygt tusen åskådarna på plats hade fått se en verklig blåvit sensation.

Tävlingens yngsta åkare, 17-åriga Rosa Pohjalainen, inledde sitt åk urstarkt och hängde med toppåkarnas fart vid de två första mellantiderna. Pohjalainen tappade lite mark under den andra halvan av banan men hade en skräll inom räckhåll – fram till den tredjesista porten.

Pohjalainen tappade balansen, åkte ut och missade en sannolikt säker plats i andra åket i karriärens andra världscupstart.

– Jag inledde bra men gjorde några misstag på den branta delen av banan. Men fart hade jag nog. I slutet gjorde jag ett dumt misstag då benen var trötta. Man sade åt mig före loppet att jag skall vara på alerten i slutet men jag körde för fullt med ungdomens iver. Det hjälps inte, säger Pohjolainen till Yle.

– Jag visste att jag har glid i skidorna men så där bra fart hade jag inte förväntat mig. Jag hade aldrig förväntat mig att jag skulle vara så nära toppåkarna. I morgon kör jag för fullt igen, säger Pohjolainen som fick sig en rejäl dos självförtroende inför helgens andra slalomtävling.

Av de övriga finländarna kom Julia Toiviainen 50:a och Kia-Emilia Hakala 52:a.

Vlhova vann duellen med Shiffrin

Kampen om segern blev föga överraskande en duell mellan superstjärnorna Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin. Regerande slalomcupvinnaren Vlhova, som avslutade förra säsongen med tre raka slalomsegrar, var 18 hundradelar snabbare efter två åk än Shiffrin och upprepade segern från Levi 2017. Trea kom österrikaren Katharina Liensberger, 0,57 sekunder bakom den slovakiska vinnaren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning