Poesifestival blir av trots begränsningar

Cia Rinne medverkar i poesifestivalen Runokuu bland annat med ett videokonstverk. Bild: Benjamin Suomela

Poesifestivalen Runokuu arrangeras i år 19.8–24.8 med uppläsningar, författarsamtal och multimediala föreställningar inför maximalt 25 personer i publiken bland annat på Centralbiblioteket Ode, i Tiivistämö i Södervik och Cinema Orion. Dessutom händer en del på utescener. Hela programmet streamas och kan alltså följas också på distans.

För en del av evenemangen köps biljetter i förväg, till dem som är gratis skall man anmäla sig på nätet – allt för att arrangemangen skall uppfylla de krav som pandemiläget och myndigheterna ställer. Munskydd, distans och handhygien ingår också i säkerhetsrepertoaren, betonar arrangörerna. Årets tema är Skogen, och bland de medverkande finns fjolårets Finlandiapristagare Anni Kytömäki som med Niillas Holmberg under rubriken Luonnoton ihminen (Den onaturliga människan/Människan utan naturen) kommer att samtala om miljöfrågor, klimatångest och människans förhållande till naturen.

Torsdagskvällen på Cinema Orion är vigd åt den digitala litteraturen med fem verk som skapats under en digitallitterär workshop under sommaren: Puhu minulle, Socially Awkward System, Mukavalla asialla, <3 och Railo. Dessutom visas videokonstverk av Cia Rinne och Nastja Säde Rönkkö.

Huvudevenemanget Poetry Mixtape äger rum på lördag, då också vinnaren av Yles poesipris "Den dansande björnen" tillkännages. Festivalen avslutas på tisdag med Kasvusto-klubi där miljötemat avhandlas på en bred skala, från krukväxter till vårt motsägelsefulla förhållande till naturen.

Program och säkerhetsföreskrifter finns på www.runokuu.fi där också biljetter kan köpas och platser reserveras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning