Podd som svider i skinnet

Hudnära. Polisen Sandra Helsings och prästen Maria Sundblom Lindbergs podcast handlar om vuxna kvinnors liv och tillkortakommanden. Bild: Yle

Mammapolis är podden för och av kvinnor som vågar tala om riktiga och viktiga saker, väl värd att lyssna på.

Ett nytt avsnitt av Mammapolis publiceras på fredagar på svenska.yle.fi/poddar, Yle Arenan, iTunes och Soundcloud.

Kanske är det bara min tid som är för dyrbar eller jag som är för kräsen, men trots det enorma utbudet av podcaster har jag svårt att hitta poddar som får mig att lyssna och vilja ha mer. En positiv överraskning är därför Svenska Yles Mammapolis-podd som började sändas i början av mars. Mammapolis görs av och snurrar kring Maria Sundblom-Lindberg, terapeut och präst, och Sandra Helsing, polis och yogalärare, eller som de beskriver sig själva: "mest människor, lite kvinnor och sen är vi mammor".

Upplägget är inget självklart framgångskoncept: två privilegierade medelklassmammor som yogar och älskar inredning och poddar om sina liv. Det kan lätt bli outhärdligt, flåshurtigt och präktigt. Men Mammapolis har några ingredienser som gör att det hela lyfter – och bär hela vägen. Dels är det dynamiken. De två poddarna, den ena på väg mot fyrtio och den andra tio år äldre, kompletterar varandra väl. Sandra Helsing beskriver sig själv som färggrann, rörig, glittrig och grann, medan Maria Sundblom-Lindberg vill vara grå och mainstream. Dels har de båda en förmåga att på ett brutalt ärligt sätt vända ut och in på sina liv och sina erfarenheter och visa vad det är att vara människa, också den mindre smickrande sidan. Det här är ju en förutsättning för att en podd av den här typen ska fungera, men för att sitta och säga att man lider av total inkontinens, att man blivit lämnad och hur skamligt det kändes – för det krävs självkänsla av högre klass.

Det första avsnittet handlar om kroppen, ett avsnitt som på inget sätt förskönar hur det är att bli äldre efter att ha fött flera barn. Å andra sidan visar det att med ett visst slitage kommer också självinsikt och acceptans på en helt ny nivå. Efter kroppen avhandlas bland annat skam, medelmåttighet, vänskap och arbete.

Podden rör sig mellan högt och lågt, det skrattas och det gråts. Och också då det handlar om ett ämne som hus, boende och inredning, som kan tänkas röra sig på ett ytligt plan, glimtar större insikter fram. För mig fastnar tanken om att freda tid i hemmet och skapa en plats för barnen. En plats likt mormors kök där det inte finns några tidtabeller, i stället för att hela tiden jaga barnen med en blåslampa för att de ska städa sitt rum eller göra sina läxor.

Det avsnitt som rör om allra mest handlar om våld. Här låter poddarna hela halvtimmen ägnas åt den enas berättelse – ett utdraget våldsamt helvete. Det här är ett program som alla som har någon form av kontaktyta till våldsamma relationer borde lyssna på. Hur svårt det är att bara gå och hur svårt det är för en utomstående att se på.

I skrivande stund är podden halvvägs med åtta sända avsnitt och sex på kommande. Avsnitten handlar om ämnen som jag och mina vänner talar om. Var vi är och hur vi kom hit, och vad som ännu kan hända. Tänk att någon gör program också för oss – det händer inte så ofta.

Malin Wikström Digital producent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning