Podcast: "Minoriteterna har använts som syndabockar"

Pia Ingström. Bild: Cata Portin

Nationalismen, snarare än religionen, har påverkat livet för Istanbuls minoriteter. En gång var de många, i dag är de väldigt få. Pia Ingström har besökt dem och deras kyrkor, synagogor och minoritetsskolor.

I sin bok Den mystiska Näktergalen skriver Pia Ingström om de judiska, armeniska och grekiska minoriteterna i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Staden har en lång kosmopolitisk historia och har tidigare välkomnat såväl spanska judar på flykt som grekiska handelsmän, men dess 1900-tal är kraftigt påverkat av den turkiska nationalismen.

– När Ottomanimperiet försvann, var Istanbul den stora anomalin. För hundra år sedan utgjorde minoriteterna ungefär hälften av stadens befolkning. Istanbul var en huvudstad för ett imperium, men helt olämplig som huvudstad för en republik. Därför blev Ankara i mitten av Anatolien huvudstad på helt andra premisser av turkiskhet, definierad på ett strikt nationalistiskt sätt.

Nationalismen har sedan kommit att påverka minoriteterna i staden vid Bosporen kraftigt och ofta negativt. I dag utgör de bara någon promille av befolkningen i 15-miljonersstaden. Men de lever kvar, liksom deras kyrkor, synagogor och minoritetsskolor gör. Pia Ingström har varit där och förutom att berätta om sina resor får vi svar på vad som menas med begrepp som "det anatoliska leendet" och "vita turkar".

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning