Podcast: "Ingen polis garanterade säkerheten"

Torsten Ekman. Bild: Cata Portin

Arbetarrörelsen spelade en avgörande roll då Finland fick allmän och lika rösträtt 1905. Men under det tidiga 1900-talet var det också många som tänkte sig att demokratin endast var ett steg på vägen mot det socialistiska slutmålet, säger Torsten Ekman.

I början av 1900-talet kunde arbetarrörelsen mobilisera enorma mängder människor för sina demonstrationer i Helsingfors.

– Jag kan föreställa mig att dagens socialdemokrater är ganska avundsjuka på det uppbåd man lyckades åstadkomma, säger journalisten Torsten Ekman som skrivit boken Helsingfors röda fanor. Arbetarrörelsens tidiga år 1883–1917.

Det är frågan om en händelserik och dramatisk period i Finlands historia som lade grunden för att nationen vid självständigheten kunde fungera som en självständig stat – och för det inbördeskrig som skulle skaka den.

– Finland hade inget ordentligt ordningsväsen, ingen polis eller militär som kunnat garantera en inre säkerhet, säger Ekman som berättar om hur det långt innan inbördeskriget uppstod olika gardessystem som mobiliserade på ideologiska grunder.

Fredrik Sonck intervjuade Torsten Ekman på HBL-scenen på bokmässan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning